Az ohiói amis vallási közösség négy tagját őrizetbe vették, akik egy 74 éves amis férfit úgy próbáltak megszégyeníteni, hogy erőszakkal levágták a szakállát. Az elkövetők a modern technikai vívmányokat elutasító amerikai közösség egy renitens csoportjának tagjai, akiket egy spirituális vita motivált.

Négy embert tartóztatott le az amerikai Ohio állam rendőrsége, akik a gyanú szerint az amis közösség egy 74 éves tagját inzultálták. Az idős férfi egyike azoknak az amisoknak, akiknek szakállát erővel levágták a szekta más tagjai azért, hogy megalázzák őket. A 74 éves férfit az otthonában támadták meg még kedden este.

Az elmúlt három hétben spirituális nézetkülönbségek miatt támadtak egymásra az amisok Ohióban. A modern technika vívmányait - például a televíziót, az autót, az elektromosságot - lelki alapon elutasító vallási közösség egyik, a többség által megtagadott csoportja legalább hat másik amist támadott meg az elmúlt három hétben a központjuknak számító, Ohio állambeli Carroll, Holmes, Jefferson és Trumbull megyékben. A támadók levágták a nők haját, valamint a férfiak jellegzetes szakállát, hogy megalázzák őket - közölte a helyi seriff.

Forrás: AFP
Az amis szekta férfi tagjai megházasodásuk után előszeretettel növesztenek szakállat,
a nők pedig bibliai alapelvek szerint nem vágják le a hajukat

A helyi hatóságok szerint a támadások hátterében 18 család áll, amelyek vallásilag különböző elveket követnek a többségtől. A renitens csoport korábban már felhívta magára a hatóságok figyelmét, amikor megfenyegette a seriffet, illetve egyik tagját kiskorú molesztálása miatt marasztalták el.

Az incidensek miatt a négy letartóztatott mellett további két embert keresnek - közölte a BBC szerint Fred Abdallah, a Jefferson megyei seriff. A nyomozást nehezíti, hogy az amisok nem szívesen fordulnak a rendőrséghez segítségért.