Amerikai területen készültek terrortámadásra irániak az Egyesült Államok szerint

Vágólapra másolva!
Az iráni kormány tudtával és támogatásával akarta meggyilkolni Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetét két iráni származású férfi. A Fehér Ház hamarosan bejelenti, milyen lépésekkel válaszol az akcióra. Irán visszautasította és "gyerekmesének" nevezte a vádakat.
Vágólapra másolva!

Két iráni származású férfi a teheráni kormány támogatásával meg akarta gyilkolni Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetét - közölte kedden Washingtonban Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter. Egyikük, az Egyesült Államokban honosított és az FBI által elfogott Manssor Arbabsiar bevallotta, hogy részt vett az összeesküvésben, amelyet a jelenleg Iránban tartózkodó Gholam Sakurival együtt, az Iráni Forradalmi Gárda támogatásával és a mexikói drogkartellek bevonásával kívántak végrehajtani.

Az Adel al-Dzsubeir szaúdi nagykövet elleni pokolgépes merényletet egy olyan étteremben hajtották volna végre, amelyben 100-150 ember tartózkodott volna, köztük az amerikai kongresszus tagjai. Szaúd-Arábia és Izrael washingtoni nagykövetségét is meg akarták támadni.

Eric Holder bejelentette, hogy az Egyesült Államok felelősnek tartja Iránt az összeesküvésért, és hogy a Fehér Ház, valamint az amerikai külügy- és a pénzügyminisztérium hamarosan intézkedéseket tesz Teheránnal szemben.

A kettős, amerikai-iráni állampolgárságú Arbabsiar és a Forradalmi Gárda Kudsz Erő nevű, a különleges műveletekre szakosodott alakulata tagjának mondott Shakuri ellen vádat emeltek kedden a New York-i szövetségi bíróságon.

"Nem engedjük, hogy más országok csatatérként használják fel a területünket" - jelentette ki a sajtóértekezleten Preet Bharara manhattani szövetségi ügyész. A bejelentésnél ott volt Robert Mueller, az FBI igazgatója is, aki hangsúlyozta, hogy a szaúdi nagykövet elleni merényletben sok ember vesztette volna az életét.

1,5 millió dollárt ajánlottak a nagykövet meggyilkolásáért

Tommy Vietor, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint Barack Obama elnök június óta tudott a készülő összeesküvésről. A washingtoni igazságügyi minisztérium közölte, hogy a szervezkedők az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) egyik beépített emberével tartották a kapcsolatot, akiről azt gondolták, hogy a mexikói narkómaffia embere - írja a BBC.

Arbabsiar a hangfelvételen rögzített, angol nyelvű egyeztetések szerint 1,5 millió dollárt ajánlott fel Mexikóban az ügynöknek a nagykövet meggyilkolásáért, nem törődve azzal, hogy a diplomata kedvenc éttermének felrobbantása súlyos áldozatokkal járt volna. A pénzből százezer dollár előleget át is utalt egy külföldi számlára. Az iráni származású férfi azt is tudni akarta, hogy az általa bérgyilkosnak gondolt férfi fel tudja-e robbantani a szaúdiak washingtoni nagykövetségét.

Irán szerint az egész egy "gyerekmese"

Hillary Clinton külügyminiszter kijelentette, hogy a leleplezett összeesküvés tovább erősíti Irán elszigetelődését. A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint a külügyminiszter azt mondta, hogy "véget kell vetni az ilyen erőszakos cselekedeteknek, ezért tárgyalni fogunk a barátainkkal és partnereinkkel a világban arról, hogyan tudnánk egy nagyon erős üzenetet küldeni hasonló esetekben."

Az CNN szerint az amerikaiak az összeesküvés felgöngyölítése folyamán mindvégig kapcsolatban álltak a szaúdi hatóságokkal és a Dzsubeir nagykövettel is, akit uralkodója bizalmas tanácsadójának tartanak.

Hivatalos iráni források az elhangzásuk után haladéktalanul "légből kapottnak" és "gyerekmesének" minősítették az amerikai vádakat. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egyik tanácsadója "előregyártott forgatókönyvnek" minősítette az ügyet, amelynek az a célja, hogy "elvonja az amerikai közvélemény figyelmét az Egyesült Államok belső problémáiról.