Már Kína és Oroszország is elégedetlen a szíriai vezetéssel

Vágólapra másolva!
Kína a reformok felgyorsítására szólította fel Szíriát. Oroszország is hasonló felhívást intézett a szíriai vezetéshez. Korábban azonban mindkét ország megvétózta a szíriai tüntetések elfojtását elítélő határozattervezetet az ENSZ Biztonsági Tanácsában.
Vágólapra másolva!

Kína azt szeretné, ha a szíriai vezetés válaszolna a tüntetők reformköveteléseire - mondta a kínai külügyi szóvivő. "Úgy gondoljuk, a szíriai kormánynak felelnie kell az emberek indokolt elvárásaira és kéréseire, a problémákat pedig párbeszéd útján kell rendeznie" - jelentette ki Liu Vej-min, és hozzátette, Kína nagy figyelemmel kíséri a szíriai helyzet fejleményeit, és ellenzi az erőszakot. Kína részéről meglehetősen szokatlan a bírálat - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. A mostani kijelentések a BBC szerint azt jelzik, hogy Kína egyre elégedetlenebb azzal, ahogy Bassár el-Aszad szíriai elnök a helyzetet kezeli. A szóvivő nyilatkozata egyébként egybeesik Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pekingi látogatásával.

Kína és Oroszország is feldühítette a nyugati hatalmakat, amikor múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta a határozattervezetet, amely elítélte a szíriai tüntetések véres elfojtását. Az ENSZ adatai szerint 2900-an haltak meg a március közepén kezdődött megmozdulásokban.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök ugyanakkor nemrég kijelentette, ha a szíriai vezetés nem képes véghezvinni a reformokat, akkor mennie kell, de erről nem a NATO-nak vagy egyes európai országoknak kell dönteniük, hanem a szíriaiaknak és a szíriai vezetésnek. Bassár el-Aszad azt állítja, a reformok folyamatban vannak, és decemberre helyhatósági, februárra pedig parlamenti választásokat írt ki.

Szíria hat hónapja zavargások színtere, amelyekért a kormány külföldi összeesküvést és fegyveres bandákat tesz felelőssé. A szíriai kormány azt állítja, hogy a külföldi támogatást élvező fegyveres csoportok 700 biztonsági személlyel végeztek.