A Timosenko-perhez hasonlították Gyurcsány ügyét az Európai Parlamentben

Vágólapra másolva!
Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti képviselője, valamint az osztrák Hannes Swoboda is a Gyurcsány Ferenc elleni büntetőügy és a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő elleni per hasonlóságairól beszélt szerdán Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány Ferenc volt magyar miniszterelnök elleni eljárást is szóba hozta Tabajdi Csaba szerdán az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén, az ukrajnai helyzetről folytatott vitában.

Az MSZP EP-delegációjának vezetője, miközben elfogadhatatlannak minősítette a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő elleni büntetőpert és a kiszabott börtönbüntetést, felhívta a figyelmet a Gyurcsány ellen indított büntetőeljárásra is, alaptalannak minősítve a volt miniszterelnök elleni vádat. Tabajdi hangsúlyozta, hogy mind az EU-n belül, mind annak szomszédságában elfogadhatatlan az igazságügy átpolitizálása.

Szintén említette a vitában Gyurcsány Ferencet Hannes Swoboda, a szocialista EP-frakció osztrák elnökhelyettese. Ő olyan összefüggésben tért ki a volt magyar kormányfőre, hogy ha bírálják a Gyurcsány elleni eljárást - mert elképzelhetőnek tartják, hogy az nem felel meg a demokratikus követelményeknek -, akkor Timosenko ügyében sem lehet némának maradni.

Tabajdi és Swoboda párhuzamát visszautasította Szegedi Csanád jobbikos EP-képviselő, mondván, ne tévesszék össze "Timosenkót Gyurcsánnyal, Piroskát a farkassal". A volt magyar kormányfőt bukott diktátornak minősítette Szegedi.

Szintén visszautasította a párhuzamot Sógor Csaba erdélyi néppárti EP-képviselő. Felhívta a figyelmet arra, hogy Franciaországban, Izlandon és Horvátországban is indult eljárás volt állami, illetve kormányzati csúcsvezető ellen. Ukrajnában azonban - jegyezte meg - az emberi és kisebbségi jogok helyzete némi kívánnivalót hagy maga után.