Tagjelölti jogállást javasol az Európai Bizottság Szerbiának

Vágólapra másolva!
A tényleges csatlakozási tárgyalások azután kezdődhetnek, amint rendezik a szerb-koszovói viszonyt. Brüsszel Montenegróval ugyanakkor már a csatlakozás feltételeiről tárgyalna.
Vágólapra másolva!

Az EU-tagjelölti státus megadását javasolta az Európai Bizottság Szerbiának, azzal, hogy a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdését tegyék függővé attól, haladnak-e a szerb-koszovói viszony rendezését célzó tárgyalásokon.

A bizottság szerdán Brüsszelben tette közzé értékelését azokról az országokról, amelyek vagy már tagjelöltek, vagy erre a státusra pályáznak. A bizottsági javaslatok alapján a tagállami kormányokat képviselő tanácsban hozzák majd meg a bővítésről szóló döntéseket.

A szerb-koszovói tárgyalások a közelmúltban megszakadtak, miután Szerbia és Észak-Koszovó határa mentén fegyveres összetűzések voltak helyi szerb lakosok, illetve a szerintük a koszovói albán kormányzatot pártoló nemzetközi erők között.

Montenegró teljesítette a csatlakozási feltételeket az EU szerint

A Bizottság Montenegróval már a csatlakozási tárgyalások megkezdésére tett javaslatot szerdán, mondván az Adria-parti köztársaság teljesítette a korábban támasztott feltéteket.

A testület szerint Montenegró "készen áll a tárgyalások megkezdésére". Stefan Füle bővítési biztos szerint az ország összességében kielégítő eredményeket ért el a reformfolyamatban, illetve a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban. Azonban hozzátette, hogy további erőfeszítéseket kell tennie a bűnözés és a korrupció visszaszorításához, illetve az uniós követelmények eléréséhez.