Több mint ezer palesztin rabbal cserélik ki az öt éve elrabolt izraeli tizedest

2011.10.12. 11:46

Egy egyiptomi tisztségviselő szerint már Kairóban van az öt éve fogva tartott izraeli Gilád Salit tizedes, aki egy fogolycsere-megállapodás értelmében hamarosan kiszabadulhat a Hamász fogságából. Izrael cserébe több mint ezer palesztin foglyot enged el. A hírt több tízezren ünnepelték a Gázai övezetben.

Már Egyiptomban van a Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveresei által öt éve elrabolt izraeli katona, Gilád Salit - mondta egy magas rangú egyiptomi tisztségviselő. Az egyiptomiak kedd este a rafahi határátkelőn át a Gázai övezetbe küldtek egy elsötétített üvegű autót, amely valamivel később Salittal tért vissza. A katonát Kairóba szállították - tette hozzá a Sínai-félszigeti el-Arísban tartózkodó tisztségviselő. Az értesülést tagadták kairói biztonsági körök, valamint a Hamász egyik szóvivője is.

Eközben Uzi Landau izraeli miniszter elutasította a kedden a kormány által 26:3 arányban elfogadott fogolycsere-egyezményt, amely szerinte "a terror hatalmas győzelme", és "ösztönzi az izraeliek további gyilkolását, illetve a túszejtéseket".

Az izraeliek többsége támogatja a Hamásszal kötött megállapodást, amelynek köszönhetően Gilád Salit visszanyerheti szabadságát több mint ezer palesztin rab elengedéséért cserébe, ugyanakkor tartanak is attól, hogy a kiszabadult foglyok újra beállnak a szélsőségesek közé.

A mostani megállapodás előkészítése már júliusban megkezdődött. A Daily Telegraph című brit lap az izraeli tárgyalót, David Meidant idézve azt írja, az izraeli hírszerzés már ekkor megállapította, hogy a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász készen állt a tárgyalásokra Egyiptom közvetítésével. Az elmúlt években többször felvetődött, hogy fogolycsere keretében kiszabadul a 2006 óta fogva tartott izraeli tizedes, valódi megegyezés azonban nem született.

Az izraeli kormány a kedd éjszaka tartott kormányülésen hagyta jóvá a Hamásszal kötött fogolycsere-megállapodást. A kormánytagok 26 igen és 3 nem szavazat mellett fogadták el az egyiptomi közvetítéssel létrejött egyezséget. Cserébe az izraeli börtönökből több mint ezer palesztin rabot engednek el. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök előzőleg bejelentette, hogy ha minden a tervek szerint alakul, néhány napon belül "épen és egészségesen" visszatérhet a családjához Izraelbe Gilád Salit.

A Gázai övezetben több tízezres ünneplő tömeg gyűlt össze kedd este a fogolycsere-megállapodás hírére. Háled Mesál, a Hamász damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője a palesztin nép nagy győzelmének minősítette a megállapodást. Arab televízióknak adott nyilatkozatában közölte, hogy a tárgyalások eredményeként 1027 palesztin fogoly, köztük 27 nő szabadon engedését érték el. Az izraeli hatóságok két szakaszban helyezik szabadlábra az érintett foglyokat: egy héten belül 450 palesztin rab, a többiek pedig két hónap múlva térhetnek haza.

A latin-amerikai körúton tartózkodó Mahmúd Abbász palesztin elnök is üdvözölte és nemzeti sikernek nevezte a fogolycserét előirányozó megállapodást. Az izraeli hatóságok mindeközben cáfolták azokat a híreket, hogy a fogolycsere keretében visszanyerné szabadságát az ötszörös életfogytiglanira ítélt Marván Bargúti, a palesztinok egyik nemzeti hőse, a második intifáda vezetője, valamint a 30 év börtönnel sújtott Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű radikális szervezet vezetője is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK