A norvég tömeggyilkossal üzletelő lengyel bombakészítőket tartóztathattak le

Vágólapra másolva!
A norvég tömeggyilkos kapcsolatait tartóztathatták le Lengyelországban, 19-en kerültek rács mögé, a gyanú szerint mindannyian egy robbanószereket előállító hálózat tagjai voltak. Lengyelország akkor kezdett el nyomozni utánuk, amikor Breivikről kiderült, Lengyelországból szerzett be alapanyagokat bombákhoz.
Vágólapra másolva!

19 embert tartóztatott le szerdán a lengyel rendőrség, mert a gyanú szerint a csoport robbanószerek illegális előállításában vett részt - írja a New York Times internetes kiadása. A lengyel titkosszolgálat tájékoztatása szerint a letartóztatások egy átfogó nyomozás eredményei, a nyomozás azt követően indult, hogy Norvégia az oslói tömeggyilkosság után kérte Lengyelországot, vizsgálja meg Anders Behring Breivik lengyel kapcsolatait.

Breivik júliusban bombát robbantott egy oslói kormányépületben, majd fegyverrel megtámadott egy, a kormánypárt által szervezett diáktábort, az akciókban 77 ember vesztette életét. Norvégia Breivik egyik vallomása után kérte föl adatszolgáltatásra Lengyelországot, mert Breivik egy lengyel forrást is megemlített azzal kapcsolatban, hogy honnan szerezte be az alapanyagokat a robbanószerek gyártásához. A lengyel titkosszolgálat közlése szerint a letartóztatási akció keretein belül több száz épületet és autót is átvizsgáltak, és nagy mennyiségű robbanószert találtak.

Breiviknek október 17-ig teljes elzártságban kell maradnia norvégiai magánzárkájában, november 14-ig pedig nem fogadhat látogatókat és nem levezhet. A szeptember közepén meghozott döntését a bíróság azzal indokolta, hogy teljesen ésszerű döntés a férfit továbbra is teljes elszigeteltségben tartani, hiszen fennáll a veszélye, hogy megpróbálja felvenni a kapcsolatot esetleges bűntársaival és bizonyítékokat próbál eltűntetni.