Nem tört ketté a zátonyra futott olajszállító Új-Zélandon

Új-Zéland, olajszennyezés, tisztíják a tengerpartot, Mount Maunganui
Vágólapra másolva!
Épen maradt a szerdai vihar után az Új-Zéland partjainál megfeneklett libériai tartályhajó, eddig 300 tonna nyersolaj került a tengerbe, és további ezer tonna olaj van a hajó belsejében.
Vágólapra másolva!

A félelmekre rácáfolva mégsem tört ketté a viharban az Új-Zéland partjainál megfeneklett olajszállító tartályhajó, a szakemberek most azzal próbálkoznak, hogy kiszivattyúzzák a tanker épen maradt tartályaiból a nyersanyagot. A baleset térségében szerdán vihar tombolt, ötméteres hullámok verdesték a Rena tartályhajót, és tartani lehetett attól, hogy a hajótest kettétörik, és további több száz tonna nyersanyag kerül a tengerbe. Eddig közel 300 tonna nyersolaj szivárgott ki belőle.

A hajótest azonban kibírta az erős hullámverést, és csütörtökre csillapodott a vihar, már csak egyméteresek a hullámok. Úgy tűnik, a Rena ismét a homokzátonyba süppedt. A kárelhárítóknak sikerült visszakapaszkodniuk a fedélzetre, és most azt vizsgálják, hogyan tudnák kiszivattyúzni az épen marad tartályokból a mintegy ezer tonna nyersanyagot. Közben a tankert három vontatóhajó próbálja egyensúlyban tartani a zátonyon, megakadályozni azt, hogy a farrész letörjön, és a 90 méter mély öböl fenekére süllyedjen.

Forrás: AFP
Egyéves börtönt kaphat a tanker kapitánya

A libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás, 236 méter hosszú olajszállító hajó a múlt szerdán futott zátonyra az Új-Zéland északi részén található, gazdag élővilágáról híres Plenty-öbölben, és a belőle kiömlő olaj azóta már a partokat is elérte. A tanker kapitánya ellen vádat emeltek amiatt, hogy gondatlanságból katasztrófaveszélyt idézett elő. Csütörtökön a hajó másodtisztjét is bíróság elé állították. Mindkettejüket minimum 5700 euró pénz- és maximum egyévi börtönbüntetésre ítélhetik.

A libériai tartályhajó zátonyra futását a szigetország eddigi legsúlyosabb ökológiai katasztrófájának nevezte korábban az új-zélandi miniszterelnök.