Polgári család lányát vette feleségül a bhutáni király

Vágólapra másolva!
Országjáró körúton ismertette meg népével a bhutáni király polgári családból származó mennyasszonyát, akit az asztrológusok által kijelölt időpontban, csütörtök reggel vett feleségül. A szertartást élő televíziós adásban követhették nyomon a bhutániak.
Vágólapra másolva!

Ősi buddhista szertartáson vette feleségül egy pilóta 21 éves lányát Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk bhutáni uralkodó. A 17. században épült Punakha kolostorban megrendezett ünnepélyes ceremóniára csupán a királyi család tagjai kaptak meghívót, a környező falvak népe a közeli mezőn várta a fiatal pár feltűnését, a hétszázezres lélekszámú ország többi lakója pedig élő televíziós közvetítésen követhette az eseményeket. "Az egész esküvőt egyszerű családi ügyként kezeltük, a bhutáni család ügyeként" - közölte az ország tájékoztatási minisztere.

Az Oxfordban végzett, 31 éves király öt éve vette át az ország vezetését visszavonult apjától. Korábban nem foglalkoztatta a nősülés gondolta, ezért egész Bhután lázba jött, amikor májusban bejelentette a parlamentben: "Eljött az ideje, hogy megnősüljek". Választottja, Dzsecun Pema ezt követően országjáró körútra indult, hogy a legeldugottabb falvak népe is megismerhesse.

Az esküvő a királyi asztrológusok által kijelölt időpontban, csütörtök reggel 8.30-kor vette kezdetét. A király az ősi buddhista szertartás szerint megtartott ceremónia alatt személyesen koronázta meg feleségét.

Forrás: AFP

Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk családja 1907 óta uralkodik a himalájai királyságban, az ő érdemük, hogy sikerült békét teremteni a háború dúlta államban. A fiatal király három éve alkotmányos monarchiává alakította az országot és demokratikus reformokat vezetett be. A bhutániak közvetlen uralkodónak ismerték meg: alkalmanként teára látja vendégül alattvalóit, és esténként kerékpárral suhan át az utcákon.

A himalájai királyságban utoljára 1988-ban tartottak királyi esküvőt. Az ország demokratikus átalalkulásáról itt, a magyar-bhutáni diplomáciai kapcsolatokról pedig itt olvashat. Bhutánt a BuisnessWeek című lap 2006-ban a világ hatodik legboldogabb országának választotta. Az országban körülbelül 700 ezren élnek, megélhetésüket többnyire a mezőgazdaság - fűszernövények és jaktenyésztés - az erdők és a vízenergia, kisebb részben a turizmus biztosítja. Bhután máig erősen függ gazdaságilag és kereskedelmileg is Indiától.