Több ezer veszélyes rakéta tűnt el Líbiában

2011.10.14. 21:17

Terroristák kezébe juthatott több száz, a líbiai polgárháborúban eltűnt vállról indítható rakéta az Egyesült Államok szerint. Több ezer rakétát keresnek, de ezek nagy része a NATO légi csapásaiban valószínűleg már megsemmisült.

Vállról indítható légvédelmi rakéták ezrei tűntek el Líbiában a polgárháború során. Pénteken Brüsszelben tárgyalt EU- és NATO-illetékesekkel Andrew Shapiro amerikai külügyminiszter-helyettes, majd újságíróknak elmondta: aggodalomra ad okot, hogy a szóban forgó rakéták a terroristák kezében súlyos fenyegetést jelenthetnek a polgári repülésre nézve.

Főként az egykori Szovjetunió által gyártott, még a hatvanas években tervezett, a NATO kódrendszerében SAM-7-esként jelölt föld-levegő rakétákról van szó, amelyek súlya mindössze 14 kilogramm, hosszúságuk pedig 1,4 méter, ám 3 kilométer magasságba is képesek emelkedni.

A polgárháború előtt Líbiában mintegy 20 ezer vállról indítható rakétának kellett lennie, és a harcok elültével NATO-források szerint mintegy 10 ezer darab ilyen fegyverrel nem tudnak megnyugtatóan elszámolni. Ez még akkor is aggályokat vet fel, ha a rakéták jelentős részét megsemmisíthették a NATO légi csapásai - mondták katonai szakértők.

Shapiro elmondta újságíróknak: arról tudomásuk van, hogy terrorista szervezetek "kifejezték érdeklődésüket" e rakéták iránt. Az Egyesült Államok - tette hozzá a - további műszaki szakértőket kíván küldeni Líbiába, akiknek az lesz a feladata, hogy megpróbálják felgöngyölíteni, hová kerülhettek a rakéták. A tisztázó célú vállalkozás költségeihez az Egyesült Államok a szövetségesek anyagi hozzájárulását várja. Mindent Líbiáról egy helyen itt talál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK