Fico szerint Radicová vezethetné az ügyvivő szlovák kormányt

Vágólapra másolva!
Nem reális a szlovák ellenzéki Smer párt vezetője szerint, hogy a kedden megbukott Radicová-kormány helyett a márciusi előrehozott választásig teljesen új kormány alakuljon. Robert Fico ezért az ügyvivő kormány élén tartaná Iveta Radicovát és a leköszönt kormány legtöbb miniszterét is. 
Vágólapra másolva!

"A Smernek ezzel semmi problémája nem lenne" - jelentette ki Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke a TA3 szlovák hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában magyarázva saját ötletét, amely szerint az ügyvivő szlovák kormányt a márciusi parlamenti választásokig a múlt héten lemondott kormányfő, Iveta Radicová vezethetné.

Szlovákiában azért van szükség ügyvivői kormányra, mert a Radicová-kabinet kedden az eurós mentőalapról szóló bizalmi szavazással összekötött voksoláson megbukott, miután a parlamenti képviselők nemmel szavaztak az eurós mentőalap kibővítésére. Az uniós csomagról szóló szavazást kedd délelőtt Radicová kötötte össze a kormány elleni bizalmatlansági indítvánnyal.

Fico javaslata szerint a Szabadság és Szolidaritás (SaS) tárcavezetőin kívül (a kisebbik koalíciós párt képviselői nem vettek részt a keddi szavazásban) tisztségükben maradhatnának a korábbi miniszterek is.

A hatályos szabályok értelmében Ivan Gasparovic államfőnek most vissza kell hívnia a megbukott kabinetet, s az új választásokig ügyvezető kormányt kell kineveznie. Gasparovic pénteken, miután találkozott Radicovával, bejelentette: hétfőn délelőtt találkozni kíván a parlamenti pártok vezetőivel, és a velük való konzultáció után dönt a további lépésekről. A parlamenti pártok előzőleg abban állapodtak meg, hogy az előrehozott választásra március 10-én kerül sor.

Az államfő pénteken azt mondta, hogy új kormányra lesz szükség, és szerinte Radicová nem állhat az ügyvezető kabinet élén. Fico viszont úgy vélte: nem reális, hogy néhány hónapra egészen új kormány alakuljon, amelynek programnyilatkozatot kellene kidolgoznia, és bizalmat kellene kérnie a parlamenttől.

"Politikai szempontból ennek nincs realitása" - szögezte le Fico. Szerinte politikailag az lenne a tiszta, hogy a Radicová-kabinet maradjon hivatalban ügyvivőként a választásig. "Nem döntene semmiről, csak a folyó adminisztratív ügyeket vinné" - jegyezte meg az ellenzéki politikus, aki azt is megerősítette: a Smer az idő előtti választásig ellenzékben kíván maradni.

A volt kormányfő ugyanakkor úgy véli: az Európai Unió október 23-i csúcstalálkozóján Radicová már nem képviselheti Szlovákiát, mert már megbukott. "Szlovákiát az államfőnek kellene képviselnie ezen a létfontosságú csúcson. Nem leszünk ellene, ha Ivan Miklos pénzügyminiszter is elkíséri" - fejtette ki a Smer elnöke.

Fico, akinek pártja, a Smer a márciusi választás nagy esélyese, ismételten hangsúlyozta: egyelőre korai még arról spekulálni, milyen lesz a választás utáni helyzet. "A Smer érdeke, hogy stabil kormány alakuljon. Az együttműködésből egyetlen pártot sem zárunk ki" - mondta Fico.