Szíria tagságának felfüggesztéséről tárgyal az Arab Liga

Vágólapra másolva!
Szíria tagságának felfüggesztéséről döntő rendkívüli ülést tartanak vasárnap a szervezet székhelyén, Kairóban az Arab Liga külügyminiszterei - jelentette az AP hírügynökség egy magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva. A szíriai kormányerők vasárnap egy emberi jogi aktivista temetésén tüntetőkre nyitottak tüzet.
Vágólapra másolva!

Korábban több arab ország visszahívta nagykövetét Damaszkuszból tiltakozásul az ellenzékieket ért megtorlások miatt. Az ENSZ adatai szerint mintegy háromezer ember halt meg a fél évvel ezelőtt kezdődött, eredetileg békés tüntetések résztvevői elleni kormányzati leszámolásokban. A demonstrálók Bassar el-Aszád elnök távozását akarják elérni.

Az AP idézett egy ugyancsak névtelenséget kérő forrást, aki szerint, ha a tagság felfüggesztésével nem tudnának kellő nyomást gyakorolni a szíriai kormányra, akkor készek más lépésekre is, ezeket azonban nem részletezte.

A véres események vasárnap is folytatódtak: egy helyi emberjogi aktivista beszámolója szerint szíriai kormánykatonák az ország keleti részében éles lőszerrel tüzet nyitottak egy temetési menetre, hogy feloszlassák a tömeget. Egyelőre nincsenek értesülések a Deir ez-Zúr városban történt incidens áldozatairól.

A kormánykatonák Zijád al-Obeidi temetésén használták fegyvereiket. A férfit, aki a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) dolgozott Szíriában, még szombaton ölték meg. A városban bujdosott azóta, hogy két hónappal ezelőtt a települést a kormánycsapatok megostromolták. Temetésén Rámi Abdul-Rahmán, az OSDH igazgatója szerint hétezren követelték Bassár el-Aszad szíriai államfő távozását.