Újságírók megfigyelése miatt vád alá helyezték a francia kémelhárítás főnökét

Vágólapra másolva!
Többek között illegális adatgyűjtéssel és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják a francia kémelhárítás vezetőjét, aki a Le Monde francia napilap szerint lehallgatta a L'Oréal örökösnője körül kirobbant botrányon dolgozó újságírókat.
Vágólapra másolva!

Előzetes vád alá helyezte hétfőn egy vizsgálóbíró a francia kémelhárítási főnököt a Le Monde újságíróinak megfigyelési ügyében. Bernard Squarcinit, a belső hírszerzés vezetőjét (DCRI) az újságírók forrásvédelmére vonatkozó törvény megszegésével, valamint illegális adatgyűjtéssel és hivatali titokkal való visszaéléssel vádolják - közölte a kémelhárító főnök ügyvédje. Hozzátette: Squarcini nem akar lemondani.

A kémelhárítók vezetője elleni keresetet a Le Monde nyújtotta be. A lap azt állította, hogy Nicolas Sarközy francia elnök hivatala arra utasította a DCRI-t, hogy azonosítsák a lap újságíróinak forrásait és állítsák meg az információk szivárogtatását a L'Oréal örökösnője körül kirobbant botrány ügyében.

A francia elnök hivatala akkor tagadta a vádakat - írja az AP hírügynökség. A francia jog szerint az előzetes vádak lehetőséget adnak a hatóságoknak, hogy folytassák a vizsgálatokat, mielőtt eldöntik, hogy bíróság elé kerül-e az ügy.

Az előzetes eljárás során a rendőrség egyébként elismerte, hogy az ügyben eljáró Nanterre-i főügyész, Philippe Courroye utasítására megszerezték az érintett újságírók mobiltelefonjainak híváslistáit annak érdekében, hogy kiderüljön: ki szivárogtatta ki az ügyben elrendelt kihallgatások jegyzőkönyveit a lapnak.

A L'Oréal kozmetikai birodalom örököse, Liliane Bettencourt és lánya között évek óta jogi vita folyik Európa egyik legnagyobb vagyonáért. A családi viszályban perdöntő, de illegális módon készült hangfelvételekből másfél évvel ezelőtt a francia sajtóban publikált részletek adócsalásra utaló információkat is tartalmaztak, amelyek ügyében akkor nyomozást rendelt el a Nanterre-i ügyészség. A megfigyelési botrány akkor robbant ki, amikor 2010 szeptemberében házkutatást tartottak Bettencourt lakásában, és arról a Le Monde részletesen beszámolt, majd a milliárdos ügyvédje a nyomozás titkosságának megsértése miatt feljelentést tett.