A Timosenko-ítélet miatt nem találkoznak az EU vezetői az ukrán elnökkel

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió politikai motivációt lát a volt ukrán miniszterelnök elleni bírósági ítéletben, ezért a szervezet két vezetője lemondta a csütörtökre Brüsszelbe tervezett találkozót Ukrajna államfőjével.
Vágólapra másolva!

A Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök elleni ítélet miatti tiltakozás jegyében az Európai Unió vezetői lemondták a Viktor Janukovics ukrán elnökkel csütörtökre tervezett brüsszeli találkozókat - közölték diplomáciai források. Az ukrán államfő Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, valamint José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott volna megbeszélést.

A találkozókat "későbbi alkalomra halasztották, amikor a feltételek alkalmasabbak lesznek haladás elérésére a kétoldalú viszonyban" - fogalmazott Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője. Mint hozzátette, az Unió részéről a Janukovics-látogatás lemondása azt célozta, hogy nyomatékosítsák Ukrajnának: "előre kell lépnie a jogállamiság biztosítása és az igazságszolgáltatás függetlensége terén".

Az Európai Unió részéről éles bírálatot váltott ki, hogy első fokon hét év börtönbüntetésre ítélték Timosenkót. Brüsszel szerint az ítélet mögött politikai motiváció mutatható ki.

A volt ukrán kormányfőt több mint egy hete ítélték hivatali hatalommal való visszaélés miatt hét év börtönre. A bíróság a börtönbüntetésen túl mintegy 1,5 milliárd hrivnya kártérítés megfizetésére ítélte, és hivatali tisztségek betöltésétől három évre eltiltotta a volt miniszterelnököt. Az ukrán bíróság augusztus 5-én rendelte el Timosenko letartóztatását. A politikust azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül engedélyezte az orosz gáz magasabb áron való vásárlásáról szóló szerződések aláírását, amelyek így rendkívül előnytelenek voltak Kijev számára. Timosenko mindvégig tagadta, hogy bűnt követett volna el.

Az ítélethirdetés után Timosenko bejelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ítélet miatt, és felszólította az ukránokat, harcoljanak a tekintélyuralmi rendszer ellen.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az ítélethirdetés után arra figyelmeztetett, hogy Julija Timosenko volt ukrán kormányfő bebörtönzése veszélybe sodorhatja a két ország 2009-es gázszállítási megállapodását, amelynek megkötéséért a politikust Kijevben elítélték. Az orosz külügyminisztérium nyilatkozatában azt írta: a Timosenko elleni vádemelésnek "nyilvánvalóan oroszellenes mellékzöngéje" van.