A szlovák államfő alkotmánymódosítással oldaná meg a belpolitikai helyzetet

Vágólapra másolva!
Módosítanák az alkotmányt Szlovákiában, hogy Ivan Gasparovic államfő az előre hozott választásokig ügyvitellel bízhassa meg a múlt héten megbukott kormányt. A volt koalíció pártjai támogatnák a módosítást.
Vágólapra másolva!

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint az alkotmány módosításával fogják megoldani Szlovákiában az Iveta Radicová kormányának múlt heti bukása után kialakult belpolitikai helyzetet.

"A volt koalíció négy pártja arról tájékoztatott, hogy támogatni fogják az alkotmány olyan módosítását, amely a köztársasági elnöknek lehetővé teszi, hogy ügyvitellel bízza meg a múlt héten megbukott kormányt egészen a márciusi előre hozott választásig" - jelentette ki Gasparovic azután, hogy csütörtökön este találkozott a volt koalíció pártelnökeivel.

Iveta Radicová kormánya a múlt hét elején az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson bukott meg.

Korábban a választások legnagyobb esélyese, Robert Fico beszélt arról, hogy az ügyvivő kormány élén tartaná Iveta Radicovát és a leköszönt kormány legtöbb miniszterét is. Az ellenzéki Smer párt vezetője szerint ugyanis nem reális, hogy a Radicová-kormány helyett a márciusi előre hozott választásig teljesen új kormány alakuljon.