Obama: Elkerülhetetlen a diktátorok bukása

Vágólapra másolva!
Partnerséget ígért Líbiának Barack Obama amerikai elnök, aki Moammer Kadhafi volt líbiai vezető halálhírére reagálva a többi arab diktátort is a bukás elkerülhetetlenségére figyelmeztette. A francia védelmi minisztérium mindeközben bejelentette, hogy a francia légierő azonosította be és tartóztatta fel azt a konvojt, amelyben Kadhafi megpróbált elmenekülni Szirtből. A diktátor tűzpárbajban kapott fejlövést az átmeneti tanács közlése szerint.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi halálával "hosszú és fájdalmas fejezet" zárult le a líbiaiak életében - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, aki demokratikus és toleráns ország építésére szólította fel Tripoli új hatóságait. A Fehér Ház rózsakertjében elmondott rövid nyilatkozatában Obama hangsúlyozta, hogy a megbuktatott vezető halála után az Egyesült Államok Líbia partnere lesz, és a NATO líbiai küldetése hamarosan befejeződik. Az amerikai elnök figyelmeztette a népét "vaskézzel" kormányzó arab országokat is, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz bukásuk, mint azt a líbiai példa is mutatja.

Segítség a francia légierőtől

Líbia felszabadulása jelentős állomásának nevezte Nicolas Sarkozy francia elnök Moammer Kadhafi halálát, és úgy ítélte meg, hogy új korszak kezdődött a líbiai nép számára, "az egységben és a szabadságban megvalósuló megbékélés korszaka". "Moammer Kadhafi halála jelentős állomása annak a harcnak, amelyet a líbiai nép folytat több mint nyolc hónapja azért, hogy felszabaduljon a diktatórikus és erőszakos rezsim uralma alól, amelyet több mint negyven évig kényszerítettek rá" - olvasható az Elysée-palota közleményében.

Nicolas Sarkozy francia elnök megválasztását követően egyik első diplomáciai sikereként könyvelhette el a bolgár ápolónők szabadon engedését Tripoliban. Ezt követően Franciaország és Líbia között rendeződött a viszony, és 34 év után a francia elnök hivatalos állami látogatás keretében hivatalában fogadta Kadhafit, aki öt napot töltött Párizsban és kereskedelmi szerződéseket írt alá.

Az év elején azonban Sarkozy a Kadhafi-ellenes nyugati koalíció élére állt annak érdekében, hogy az akkori líbiai ellenzék székhelyének számító Bengáziban megelőzzék a vérfürdőt. Franciaország volt az első ország, amely hivatalosan elismerte a bukott líbiai vezető ellenzékét tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsot, és Nagy-Britanniával együtt márciusban kezdeményezője volt a Kadhafi-rezsim bukását felgyorsító NATO-beavatkozásnak.

Gérard Longuet védelmi miniszter közölte: a francia légierő azonosította be és tartóztatta fel azt a konvojt, amelyben Moammer Kadhafi megpróbált elmenekülni Szirtből, de a gépjárműveket nem a franciák semmisítették meg, hanem a líbiai harcosok.

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács második embere, Mahmúd Dzsibril azt mondta, Kadhafi jó állapotban volt, amikor megtalálták. Később, amikor egy kisteherautóhoz kísérték, a hozzá hű katonák és a lázadók között tűzpárbaj alakult ki, ekkor a korábbi diktátor fejlövést kapott.

Cameron a Lockerbie-merényletre emlékeztetett

Moammer Kadhafi halálának napján a néhai líbiai diktátor áldozataira kell emlékeznie a világnak - mondta a brit miniszterelnök. David Cameron kormányfő a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában az áldozatok között említette annak az amerikai repülőgépnek az utasait, amelyet 1988 karácsonya előtt robbantottak fel Skócia légterében.

David Cameron szerint ugyanakkor meg kell emlékezni arról a számtalan líbiairól is, aki "ennek a brutális diktátornak és rezsimjének" esett áldozatul. A kormányfő szerint a líbiai népnek Kadhafi halálhíre után még nagyobb esélye nyílik egy erős, demokratikus ország felépítésére. A líbiai hadműveletekben vállalt brit katonai szerepre utalva Cameron hozzátette: büszke arra, hogy Nagy-Britannia elősegítette ennek lehetővé válását. William Hague brit külügyminiszter Nagy-Britannia és a NATO további líbiai katonai tevékenységéről szólva csütörtök este a BBC televíziónak azt mondta: Kadhafi halála sokkal közelebb hozhatja a líbiai hadműveletek befejezésének lehetséges időpontját. Erről Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is megerősítette.

Magyaroszág továbbra is kiveszi részét Líbia újjáépítésében

Martonyi János üdvözölte, hogy Szirt elfoglalásával a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács az ország egész területére kiterjesztette fennhatóságát. A külügyminiszter közleménye szerint ez mérföldkő az új rendszer demokratikus konszolidációjának folyamatában, és lehetőséget teremt arra, hogy az ÁNT a demokratikus Líbia megteremtése érdekében helyreállítsa a rendet, megalakítsa az ideiglenes kormányt, és megkezdje az előkészületeket a választások kiírására.

Martonyi János jelezte, hogy Magyarország kész az ország átalakulásában eddig játszott szerepét folytatva, aktívan hozzájárulni a szabad, szuverén és demokratikus Líbia megteremtéséhez, és a kétoldalú, Európai Unión belüli és más nemzetközi fórumokon megkezdett egyeztetések alapján részt venni az ország újjáépítésében.