Michael Jackson erősen be volt nyugtatózva, mielőtt meghalt, ezért nem tudott volna kárt tenni magában - mondta tanúvallomásában Steven Shafer professzor, a proforol nevű altató kezelési útmutatójának írója a bíróságon. A szakértő szerint négyszer annyi nyugtatót találtak a popsztár vérében, mint amennyit orvosa korábban bevallott.

A vád tanújának vallomásával folytatódott Michael Jackson orvosának, Conrad Murray-nek gondatlanságból elkövetett emberölési pere a Los Angeles-i bíróságon. A BBC brit közszolgálati médium internetes beszámolója szerint Steven Shafer professzor vallomásában azt mondta, őrültség a védelem állítása, miszerint Michael Jackson bedrogozta volna magát.

A proforol nevű altató kezelési útmutatójának írója szerint Conrad Murray sokkal nagyobb adagot adott Jacksonnak az erősen nyugtató és altató hatású proforolból, mint amit a rendőrségnek mondott. Shafer szerint Michael Jackson vérében 100 ml proforolt találtak, miközben orvosa azt állította, hogy huszönöt ml-t adott a sztárnak.

A professzor a tárgyaláson sorra vette a per során felmerült összes olyan verziót, amely a popsztár halálához vezethetett. A Columbia Egyetem tanára szerint a legvalószínűbb az, hogy a sztár infúzióban kapta az altatót, és épp akkor állt le a légzése, amikor orvosa nem volt a szobájában. A propofol még akkor is csöpögött, amikor Jackson tüdeje már leállt, sőt azután is, hogy beállt nála a halál - mondta Shafer professzor a bíróságon.

A szakértő a csütörtöki tárgyaláson azt mondta, hogy egyértelműen Conrad Murray a felelős a popsztár haláláért, ugyanis tizenhétszer is súlyosan hibázott amikor a propofol nevű gyógyszert írta fel a popsztárnak.

Forrás: MTI/EPA/Reed Saxon
 Steven Shafer altatóorvos mutatja be a propofol használatát

Ha bűnösnek találják, Michael Jackson orvosa, Conrad Murray négy év börtönt is kaphat, és elveszítheti praxisát.