Egymásnak és az elfogott diktátorról készült mobiltelefonos felvételeknek is ellentmondó beszámolók láttak napvilágot Moammer Kadhafi líbiai vezető haláláról. Ami biztosnak tűnik, hogy még élt és kegyelemért könyörgött, amikor a lázadók kezére került.

Feltehetően nem kereszttűzben vesztette életét Moammer Kadhafi líbiai vezető, ahogy azt a líbiai átmeneti kormányzat hivatalos közleménye állítja - erre utalnak az őt elfogó lázadók beszámolói, illetve az elfogásának idején készült mobiltelefonos videofelvételek. Kadhafit csütörtökön kaptak el az ellene harcoló lázadók szülővárosában, Szirtben.

Az észak-afrikai országot 42 éven át vaskézzel irányító ezredes elfogásának és halálának körülményei egyelőre tisztázatlanok, és még most is akad néhány kérdéses momentum. Előbb elfogásáról, majd haláláról, később súlyos sérüléséről érkeztek hírek, míg végül kiderült, hogy elfogása után életét vesztette. Az sem volt teljesen világos, hogy lelőtték az őt elkapó lázadók, vagy tűzharcban kapott halálos sebet.

Vadászgép és Predator

Az eseményeket rekonstruáló BBC és Reuters szerint úgy tűnik, Kadhafival - akinek 42 éves uralma ellen az év elején indult felkelés - az őt elfogó lázadók végeztek. A BBC szerint a lázadók által szorongatott Kadhafi csütörtökön a kora reggeli órákban próbált meg kitörni szülővárosából, megmaradt híveivel egy autókonvojban. A brit közszolgálati adó szerint a konvojt egy a NATO-légtérzárat ellenőrző francia vadászgép támadta meg 3-4 kilométerre a város nyugati határától.

A lázadóforrásokra hivatkozó Reuters brit hírügynökség szerint 15 darab gépágyúval felszerelt pickup pusztult el a támadásban, kiégett, deformálódott roncsaik 20 méternyire voltak a főúttól. A hírügynökség szerint láthatóan nem a lázadók szedett-vedett fegyverei intézték el a járműveket, de légitámadásra utaló bombatölcsér sem volt látható a közelben. Az NBC amerikai hírtelevízió amerikai hadügyi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a Kadhafit szállító gépkocsioszlopot egy amerikaiak által irányított pilóta nélküli repülőgépről, egy Predatorról kilőtt Hellfire rakéták állíthatták meg. A New York Times szerint a francia vadászgép és a Predator is rálőtt a konvojra.

Körülbelül 50 holttest feküdt a roncsokban, illetve környékükön a Reuters szerint. Kadhafi és maroknyi kísérője, úgy tűnik, túlélte a légi csapást, és a közeli főút felé futottak, ahol a vízátfolyó csövekben rejtőzködtek el. De a lázadók a nyomukban voltak.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes
Itt bújt el

"Mi folyik itt?"

A New York Times egy, a katari al-Dzsazíra hírtelevíziónak nyilatkozó lázadóparancsnokot idézve azt írja, a légi csapás csak két kocsit pusztított el, de a konvoj többi tagja szétszóródott utasai menekülőre fogták. Kadhafi egy dzsipből szállt ki, bevette magát a vízátfolyóba, majd kisebb lövöldözés után előjött., egyik kezében egy Kalasnyikov, a másikban egy pisztoly volt. "Mi történik?" - kérdezte állítólag.

Szalam Bakír lázadó harcos - aki állítása szerint elsőként ragadta meg Kadhafit - arról beszélt a hírügynökségnek, hogy először légvédelmi ágyúkkal lőttek a csoportra, de ennek "nem volt haszna". Ez a BBC szerint dél körül történt.

"Kadhafi egyik embere előjött, fegyverét a levegőbe tartva, megadást kiabálva, de ahogy meglátta az arcomat, rám lőtt. Azt hiszem, utána Kadhafi mondta neki, hogy hagyja abba." "Itt van az uram, itt van az uram. Itt van Moammar Kadhafi, megsérült'' - idézte a testőrt a lázadó.

"Bementünk, hogy kihozzuk Kadhafit. Azt kérdezgette, 'Mi a baj? Mi a baj? Mi folyik itt?' Akkor kihoztuk, és betettük a kocsiba." Kadhafi ekkor már sérült volt, lábát és a hátát érték lövések - írta a Reuters. A helyszínen tartózkodó más lázadók megerősítették Bakír beszámolóját, de volt, aki azt állította, hogy Kadhafit saját embereinek egyike sebesítette meg az elfogása előtti utolsó pillanatban.

Kereszttűz vagy kivégzés

Nem sokkal ez után készültek azok a felvételek, amelyeken a lázadók lerángatják a láthatóan kába és sérült Kadhafit egy kocsi motorháztetejéről, és a hajánál fogva a földre rántják. Valaki a tömegben a Reuters szerint azt kiabálta, hogy "Tartsátok életben, tartsátok életben!", de másvalaki őrült fejhangon leordította. Ezen a videón még élt a lázadók fogságában. Volt azonban másik videó is, ahol már a holttestét vonszolják és rángatják a földön az örömükben szinte önkívületben ünneplő fegyveresek.

A BBC idézett olyan állítólagos szemtanút is, aki szerint Kadhafit fogságba esése után, fél egy körül hasba lőtték egy 9 milliméteres lőfegyverrel. Az al-Dzsazírának nyilatkozó harcosok szerint valaki puskatussal ütötte meg Kadhafi fejét, más arról számolt be, hogy Kadhafi azt kérte tőlük: "Kegyelmezzetek!"

Forrás: AFP/Patrick Baz

Az átmeneti kormány először azt közölte halálának körülményeiről, hogy az őt szállító csoport kereszttűzbe keveredett, és nem lehet tudni, honnan kapta a halálát okozó lövést. A Reuters azonban egy magas rangú tisztviselőt idézett, aki szerint "élve fogták el, és miközben elvitték, ütötték, és aztán megölték. Lehet, hogy megpróbált ellenállni."

Aranyszínű nadrágban volt

Kadhafit innen Szirtbe vitték. Egy Szirtben dolgozó fotóriporter látta, amint Kadhafit a mentőautóban viszik, és tíz lázadó ült mellette."Az oldalajtón keresztül egy meztelen mellkast láttam golyó ütötte sebbel, és egy vérest kezet. Aranyszínű nadrágot viselt" - jelentette Twitterén.

A New York Times megmutatta a Kadhafiról készült képeket egy New York-i igazságügyi orvos szakértőnek. Michael Baden legalább két, de lehet, hogy négy golyó ütötte sebet vélt felfedezni a holttestről készült képeken. A lövéseket szerinte közvetlen közelről adhatták le rá. "Inkább kivégzésnek tűnik, semmint harcban szerzett lőtt sebnek. Két ugyanúgy kinéző sebet nem lehetett volna távoli lövéssel okozni" - idézte az amerikai lap.

Kadhafi halálának tisztázatlansága miatt több nemzetközi szervezet követel vizsgálatot. Az ENSZ mellett olyan jogvédő szervezetek is ezt kérik, mint az Amnesty International és a Human Rights Watch. A Foreign Policy amerikai külpolitikai magazin kommentárja szerint azonban hiába vet fel súlyos kérdéseket Kadhafi halála, nem életszerű azt várni, hogy a több mint negyven évig uralma alatt senyvedők - akiket egyszerűen patkányoknak nevezett - nyugati demokraták módjára viselkedjenek, amikor elkapják. A magazin szerint fontos Kadhafi halálának körülményeit tisztázni, de még fontosabb beindítani Líbia működését egy széles körű támogatást élvező kormány vezetése alatt.