Több ezren nézték meg Kadhafi holttestét

2011.10.22. 1:02

Több száz méter hosszú sor kígyózott azelőtt a hűtőkamra előtt pénteken Miszrátában, amelyben a csütörtökön megölt Moammer Kadhafi holtteste látható.

A Líbiát kormányzó Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője, Mahmúd Dzsibril és kíváncsiskodók ezrei nézték meg a meggyilkolt Moammer Kadhafi volt líbiai vezető holttestét Miszráta városában. A pénteki muzulmán nagyima után kíváncsiskodók több száz méter hosszú sora kígyózott a hűtőkamra előtt, amelyben a csütörtökön megölt egykori diktátor holtteste látható.

Dzsibril a tetem megtekintése után úgy nyilatkozott, megkönnyebbült, hogy "rendeződött Kadhafi sorsa". A Kadhafi halála utáni teendőkkel kapcsolatban kiemelte, hogy még el kell fogniuk Kadhafi Szeif al-Iszlám nevű fiát és Abdallah Szenuszit, a líbiai titkosszolgálatok volt igazgatóját, akik szökésben vannak. A Kadhafi fiút a Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűncselekmények vádjával körözteti.

A miszrátai katonai tanács tagjai elmondták, hogy Kadhafi holttestét minden bizonnyal titkos helyen temetik el, megelőzendő, hogy a sír a Kadhafi-hívek zarándokhelyévé váljon. Kadhafi családja viszont közleményben követelte a néhai vezető holttestének kiadását és halála körülményeinek kivizsgálását.

Kadhafit videofelvételek tanúsága szerint csütörtökön élve fogták el szülővárosában, Szirtben. Halálának körülményei pontosan nem tisztázottak, egyes híresztelések szerint ellenállás közben érte a halál, más állítások szerint elfogása után lőtték agyon.