Bangladesi mágusok védenék meg a legnagyobb indiai varázsló pusztulásra ítélt házát

Vágólapra másolva!
Egy építőipari cég akarja lerombolni minden idők egyik leghíresebb indiai varázslójának szülőházát, ezért a bangladesi mágusok tiltakozásokat és varázs-showkat indítottak országszerte. A varázslók szerint a 40 éve elhunyt P. C. Scorcar házából inkább múzeumot és varázslóiskolát kellene csinálni - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Tüntetésbe kezdtek Banglades hivatásos varázslói és mágusai, hogy megvédjék minden idők egyik leghíresebb indiai varázslójának szülőházát, amelyet pusztulás fenyeget - írja a BBC. Protul Chandra Scorcar, az 1971-ben elhunyt mágus házának helyén egy építőipari vállalat akar hatalmas háztömböt felhúzni, a "szakmabeliek" szerint azonban a varázsló örökségét nem szabad elpusztítani.

A tüntetők azt szeretnék elérni, hogy a házat a bangladesi kormány alakítsa múzeummá, és hozzon létre benne egy "varázslóiskolát" is, szerintük ugyanis ez lenne méltó P. C. Scorcarhoz. A varázsló ebben a Jadu Bhaban (varázsház) névre keresztelt épületben született mintegy 100 éve, amikor a terület még a brit fennhatóság alatt álló Indiához tartozott. Amikor Bangladesh elszakadt Indiától, a varáusló családja elvándorolt innen.

A mágusok története Banglades kulturális örökségéhez tartozik - idézte a BBC Moinul Khant, egy neves varázslót. Szerinte a mágusok büszkék Scorcarra, aki intézményt akart alapítani a varázslás oktatására. A szülőház megvédése érdekében a bangladeshi mágusok nem csak tüntetnek, de varázs-előadásokat tartanak országszerte.

Scorcar családjában a hagyomány szerint hét generációra visszamenőleg mindenki varázsló volt, és a férfi fia is továbbvitte a családi hagyományt. A híres mágust különleges színpadi jelmezei, maharadzsa-köntöse és turbánja tette emlékezetessé, specialitása volt a repülő szőnyeg bűvölése - írja a BBC. A varázsló 1971-ben, egy Japánban tartott előadáson hunyt el szívrohamban.