Ártatlannak vallotta magát a washingtoni merényletkísérlettel vádolt iráni

Vágólapra másolva!
Nem ismerte be bűnösségét az az iráni származású férfi, akit azzal vádolnak, hogy társaival több összehangolt merényletre is készült Washingtonban, melyek részeként meggyilkolták volna a szaúdi nagykövetet is.
Vágólapra másolva!

Ártatlannak vallotta magát hétfőn egy New York-i szövetségi bíróságon Manssor Arbabsiar, akit azzal vádolnak, hogy Szaúd-Arábia amerikai nagykövetének meggyilkolását készítette elő - írja a Reuters hírügynökség online oldala.

Az 56 éves iráni-amerikai kettős állampolgárt szeptember 29-én vették őrizetbe. Arbabsiart azzal vádolják, hogy egy külföldi tisztségviselő meggyilkolását készítette elő, valamint tömegpusztító fegyver bevetését és terrorcselekmény elkövetését tervezte.

A férfi társával, a jelenleg vélhetőleg Iránban tartózkodó Gholam Shakurival együtt merényletet tervezett Szaúd-Arábia washingoni nagykövete ellen. A támadást 1,5 millió dollárból valósították volna meg a mexikói drogkartellek segítségével és az Iráni Forradalmi Gárda támogatásával. A terv az volt, hogy egy pokolgépet robbantanak fel az amerikai főváros egyik éttermében, amikor Dzsubeir és több amerikai szenátusi képviselő is ott tartózkodik.

Washington szerint Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah tudhatott a merénylettervről, míg Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt nem vonták be az előkészületekbe. Ahmadinezsád szerint a merénylet Washington agyszüleménye, amelynek célja Teherán és Rijád összeugrasztása és a Perzsa-öböl feletti dominancia megszerzése.