Itthonról védekezik az Írországban hanyagsággal vádolt magyar orvos

Vágólapra másolva!
Nem tett semmi rosszat - állítja egy magyar orvos, akit több ír betege is azzal vádol, hogy elmulasztotta az utókezelését az általa szervezett magyarországi gyomorszűkítő műtétek után. A tavaly szeptemberben kirobbant botrány után Ruscsák László elhagyta Írországot, és az ügyében indított eljárás miatt sem ment vissza. Az egyik írországi lapnak azt mondta, nem vállalt felelősséget a betegek orvosi ellátásáért.
Vágólapra másolva!

Ártatlannak tartja magát az a magyar orvos, akit szakmai hanyagsággal vádolnak Írországban. A 45 éves Ruscsák László az egyik dublini kozmetikai sebészeti magánklinikán dolgozott, de helyettesítő aneszteziológusként egy ír állami kórházban is alkalmazásban állt. Több száz ír beteget irányított magyarországi kórházakba gyomorszűkítő műtétekre, és vállalata az utókezelésüket a hazaérkezésük után. Az orvos most először szólalt meg az ügyben, és nem vállalt felelősséget a betegek orvosi ellátásáért.

A magyarországi műtéten átesett betegek közül többen is bejelentették, hogy komoly komplikációk léptek fel náluk. Az írországi orvosi szakmai szervezet szerint Ruscsák László nem tett eleget a szakmai kötelezettségeinek, és nem biztosított megfelelő utókezelést a betegeinek. Ráadásul a magyar orvos az állami kórházban fogadta a dublini kozmetikai sebészeti magánklinika egyes betegeit, jóllehet munkaszerződése tiltotta magánbetegek fogadását állami egészségügyi intézetekben.

Az Irish Independent című lapnak Ruscsák László azt mondta, nem követett el semmi rosszat, mindössze "hozzásegítette" az íreket ahhoz, hogy Magyarországon végeztessenek plasztikai műtétet, viszont semmi sem kötelezte arra, hogy a betegek visszatérése után is foglalkozzon velük és kezelje őket. A lapnak azt mondta, több magyar fogorvost és sebészt is ajánlott az ír pácienseknek, de ezekben az esetekben nem orvosként, hanem közvetítőként működött közre. Szerinte az ügyében eljáró orvosi törvényszék antidemokratikus módszereket alkalmazott, arra azonban nem adott választ, hogy miért nem tért vissza Írországba, hogy megvédje magát. Az orvosi hatóságok egyelőre nem döntöttek szankciókról ellene.

A plasztikai műtétek körüli botrány tavaly szeptemberben robbant ki, Ruscsák László akkor elhagyta Írországot, és azóta sem tért oda vissza. A betegek egyenként hétezer eurót fizettek neki a magyarországi plasztikai műtétekért, az utókezelésért pedig kétezer eurót.