A Moammer Kadhafi halála előtti napokban végezhették ki a líbiai felkelők azt az 53 embert, akinek a holttestét a hétvégén találták meg egy szirti szállodában. Jogvédők a gyilkosságok kivizsgálást sürgetik.

Moammer Kadhafi rezsimjének 53 emberét bírósági eljárás nélkül kivégezték Szirtben, egy szállodában - közölte hétfőn a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet (HRW). A HRW felszólította az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT), hogy haladéktalanul kezdje meg a tömeges kivégzés kivizsgálását, és állítsa bíróság elé a felelősöket.

Peter Bouckaert, a HRW illetékese elmondta: a szóban forgó lakatlan szállodában 53, már oszlásnak indult holttestre bukkantak. A halottak egy részének hátrakötötték a kezét, mielőtt megölték őket. A tetemek állapotából szakértők arra következtettek, hogy október 14. és 19. között végeztek velük. Bouckaert szerint a szállodai mészárlás azoknak a gyilkosságoknak a sorába illeszkedik, amelyeket a magukat törvény felett állónak képzelő Kadhafi-ellenes felkelők követtek el. "Ha az ÁNT nem vizsgálja ki ezt a bűntettet, az jelzés lesz arra vonatkozóan, hogy a Kadhafit legyőző erők bármit megtehetnek, nem kell tartaniuk a következményektől" - fogalmazott a HRW szóvivője.

Moammer Kadhafi csütörtökön vesztette életét szülővárosában, Szirtben. Líbia új vezetői vasárnap ünnepélyesen bejelentették az ország felszabadulását, és kinyilvánították, hogy a líbiai jogrendszer alapja az iszlám jog, a saría lesz. Az elmúlt napok líbiai eseményeiről mindent egy helyen, itt talál.