Nem látogatható tovább Kadhafi holtteste

Vágólapra másolva!
Bezárják a látogatók előtt azt a hűtőházat, ahol többek között a négy napja megölt volt líbiai vezér holttestét őrzik. Az Átmeneti Nemzeti Tanács közben bejelentette: két héten belül feláll az átmeneti kormány, a törvénykezés alapja pedig az iszlám saría lesz. Franciaország és az Európai Unió hétfőn felszólította Líbiát az emberi jogok tiszteletben tartására.
Vágólapra másolva!

Nem teszik ki a továbbiakban közszemlére Moammer Kadhafi holttestét - közölte hétfőn az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik illetékese. Az őrök bezárták a hűtőház ajtaját, ahol a négy napja megölt líbiai vezető, egyik fia és volt katonai parancsnoka holttestét őrzik, és ahol líbiaiak sokasága állt sorban, hogy saját szemével bizonyosodhasson meg a volt líbiai vezető haláláról.

Musztafa Abdel-Dzsalíl, az ÁNT elnöke közben bejelentette, hogy vizsgálóbizottságot hoznak létre Kadhafi halála vitatott körülményeinek tisztázására. Az ÁNT elnöke biztosított arról: minden líbiai azt akarta, állítsák bíróság elé Kadhafit mindazért, amit tett, azaz a kivégzések, bebörtönzések és az ország kincseinek elherdálása miatt.

"A felszabadult líbiaiak azt akarták, hogy Kadhafi a lehető legtöbb időt töltse börtönben és érezze magát a lehető legjobban megalázva" - jelentette ki Abdel-Dzsalíl. "Azok, akiknek az érdekében állt a gyors halála, az ő támogatói voltak"- tette hozzá. Kadhafi özvegye, valamint több nemzetközi szervezet, közöttük az ENSZ az Egyesült Államok támogatásával vizsgálatot követel a volt vezető halála miatt. A Kadhafi holttestét vasárnap felboncoló orvos közölte, hogy Kadhafi lőtt sebekbe halt bele, de nem volt hajlandó részletesebb tájékoztatást adni, arra hivatkozva, hogy még nincs kész a jelentése.

Abdel-Dzsalil bejelentette, hogy két héten belül feláll az átmeneti kormány. Az új líbiai vezetők vasárnap kiáltották ki az ország "felszabadítását" Bengáziban. Az ÁNT által bejelentett menetrend szerint a felszabadulás kikiáltását követő egy hónapon belül fel kell állnia egy ideiglenes kormánynak. Nyolc hónapon belül megválasztják az alkotmányozó nemzetgyűlést, majd legkésőbb egy éven belül általános választásokat tartanak.

Az iszlám törvénykezésről Abdel-Dzsalíl hétfőn azt mondt: a saría lesz a jogrendszer alapja, ami azonban nem jelenti, hogy az érvényben lévő törvényeket rövid úton eltörölnék. A saríára vonatkozó kijelentések után Franciaország és az Európai Unió hétfőn felszólította Líbiát az emberi jogok tiszteletben tartására.

Az elmúlt napok líbiai eseményeiről mindent egy helyen, itt talál.