Pénzhiány miatt bezárhatják a WikiLeakset az év elején

Vágólapra másolva!
Nem várható újabb dokumentumok kiszivárogtatása a közeljövőben a WikiLeakstől, a szervezet közleménye szerint anyagi gondjaik miatt veszélyben a működésük. Az alapító Julian Assange szerint akár már januárban megszűnhet a WikiLeaks.
Vágólapra másolva!

A WikiLeaks-alapító Julian Assange szerint az év elején megszűnhet a kormányzati dokumentumokat kiszivárogtató oldal, miután nincs pénz a fenntartására - írja az amerikai The Washington Post internetes kiadása. "Ha nem tudjuk valahogy kikerülni az ellenünk hirdetett embargót, akkor a WikiLeaksnek a következő év elejére vége" - idézi Assange-t az amerikai lap.

A WikiLeaks hétfőn közzétett közlemény szerint egy darabig nem fog újabb dokumentumokat kiszivárogtatni, mert egyelőre mindennél fontosabb, hogy pénzt szerezzenek a jövőbeni működésükre.

A WikiLeaks a támogatók adományaiból gazdálkodik, 2010 decembere óta azonban a Bank of America, a Visa, a MasterCard, a PayPal és a Western Union is embargót hirdetett ellene. Ez a WikiLeaks szerint a támogatók 90 százalékát elzárja az adományozás lehetőségétől. A WikiLeaks már egy ideje nyíltan beszél a kialakult pénzzavarról, nemrég elismerték, hogy nincs pénzük ügyvédet fogadni Assange egy peres ügyében. Szeptemberben pedig árveréssel próbált meg enyhíteni anyagi gondjain a szervezet, eladásra kínálták például Assange egyik laptopját is.