Tréfának nevezte a bírói döntést a Tóásó-ügy egyik vádlottjának ügyvédje

Vágólapra másolva!
Nem zárta le az előzetes meghallgatások sorát a Tóásó-ügyben eljáró bolíviai bíró, mivel négy vádlott - egészségi állapotára hivatkozva - nem jelent meg Cochabamba városában. Egyikük tolószékben ül, ügyvédje szerint a bíró fél védence ellen Santa Cruzban lefolytatni az eljárást.
Vágólapra másolva!

Tréfának nevezte a bolíviai Cochabambában a Tóásó-ügyben hozott legújabb bírói döntést a vádlottak egyik ügyvédje, aki szerint törvénytelen a meghallgatások szétválasztása - írta a Los Tiempos bolíviai lap hétfői száma. A bíró a múlt héten, október 19-én többszöri halasztás után kezdődött - s eredetileg négynaposra tervezett -, utolsónak szánt előzetes meghallgatáson sem tudta lezárni az ügynek a jelen szakaszát, most éppen azzal az indokkal, hogy a vádlottak közül négyen az egészségi állapotukra hivatkozva nem utaztak el Cochabambába, ahol az eljárás folyik (az előzetes meghallgatás lezártával a bíró a vádemelésről dönt).

Számukra október 26-ára, egy másik helyen, Yacuiba városban rendelt el meghallgatást arra hivatkozva, hogy az nincs olyan nagy tengerszint fölötti magasságban. A többi vádlottal való egyesítést a bíró a hétvégén november 3-ra tűzte ki, de ismét Cochabambába.

Otto Richter ügyvéd szerint a bíró a benyújtott orvosi igazolások ellenére nem képes felfogni, hogy védence, Gary Prado Salmón tábornok tolószékre van utalva, abban sem ülhet fél óránál tovább, és képtelen a hosszú utazásokra. Mindenféle helyet kitűz, kivéve Santa Cruzt, mert "pánikban van, és retteg" attól, hogy abban a városban folytassák le a pert, ahová mindig is tartozott - idézte őt a Los Tiempos.

Elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az üggyel összefüggésben letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy szakadár "terroristacsoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. Közel két évig tartó nyomozás után Cochabamba városban idén április közepén kezdődött az ügyben az előzetes meghallgatás. A Tóásó-ügyről mindent egy helyen, itt talál.