Egyiptommal is foglyokat cserél Izrael

Vágólapra másolva!
Egy kémkedéssel vádolt izraeli fogoly térhet haza 25 köztörvényes egyiptomi rab szabadulásért cserébe. Ilan Grapel a Hoszni Mubarak volt elnök elleni tüntetések kezdetén érkezett Egyiptomba, ahol azzal vádolták, hogy az izraeli titkosszolgálat ügynöke.
Vágólapra másolva!

Az izraeli biztonsági kabinet jóváhagyta kedden azt a megállapodást, amelynek értelmében kicserélnek egy kémkedéssel vádolt izraeli és 25 köztörvényes egyiptomi foglyot. Az egyhangúlag meghozott döntést előre biztosnak lehetett venni. A kabinetet a 14 legfontosabb izraeli miniszter alkotja. A kiszabaduló Ilan Grapelt csütörtökön várják Izraelbe - közölte a miniszterelnöki hivatal. A fogolycseréről amerikai közvetítéssel egyeztek meg.

Az egyiptomi sajtó a 27 éves férfiről azt írta, hogy a Moszad izraeli titkosszolgálat ügynöke. Röviddel a rendszerellenes tüntetések januári kezdete után érkezett Egyiptomba a gyanú szerint azzal a céllal, hogy zavart keltsen és vallási összetűzésekre uszítson. Izraelben azonban ezt tagadták.

A fogolycsere pár nappal követ egy sokkal jelentősebb másikat, amelyet a palesztinok bonyolítottak le Izraellel. Ennek keretében 477 palesztin szabadult ki egy fogságba esett izraeli katonáért, Gilád Salitért cserében, és két hónapon belül további 550 kerül szabadlábra az izraeli börtönökből. Az egyiptomi Al Ahram újság szerint az egyiptomi hatóságok közvetítése a palesztin-izraeli fogolycsere ügyében előmozdította a megegyezést Grapel szabadulásáról is.