Emberevő cápákra vadásznak Ausztrália partjainál

Vágólapra másolva!
Három halálos cápatámadás történt alig két hónap alatt az ausztriai Perth közelében, ami miatt a helyi kormányzat azt fontolgatja, hogy irtóhadjáratot indít a tengeri ragadozók ellen. Cápakutatók szerint a tragikus esetek szerencsétlen véletlenek, de a helyi turizmusban érdekelt cégek az irtás pártján állnak.
Vágólapra másolva!

Gyanús cápákra vadásznak Ausztrália délnyugati partjainál három halálos cápatámadás után. Az ausztrál halászati hivatal engedélyt adott arra, hogy minden gyanús fehér cápát elfogjanak és megöljenek, miután két hónap alatt három ember halálát okozták a tengeri ragadozók a térségben.

A legutóbb vasárnap történt haláleset, amikor egy amerikai búvárt támadott meg egy cápa pár kilométerre Perthtől. Társai csak egy nagy adag buborékot láttak feltörni az óceán mélyéről, majd felemelkedett a búvár holtteste, amelyet egy háromméteres cápa követett.

Hasonló méretű cápa okozta a feltételezések szerint egy 64 éves úszó halálát október 10-én a Perth közelében fekvő Cottesloe Beachen. A férfinak csak a szétszaggatott úszónadrágja került elő. A strand 18 kilométerre fekszik attól a helytől, ahol a búvár életét vesztette.

Előtte szeptember 4-én történt halálos cápatámadás: egy szörföst támadott meg egy 4,5 méteresre becsült cápa Perthtől délre egy strandon. A szemtanúk itt nem tudták biztosan megmondani, hogy milyen cápa lehetett a támadó.

A helyi kormányzat azt mérlegeli, hogy irtóhadjáratot indít a ragadozók ellen a támadások miatt, illetve miután a helyi lakosok beszámolói szerint úgy tűnik, egyre jobban elszaporodott a faj, amelynek egyedei mind nagyobb kockázatot jelentenek a tengerkedvelő turisták - búvárok, szörfösök, strandolók - körében népszerű térségben.

Ez az első alkalom, hogy átmenetileg felfüggesztik a veszélyeztetett állatfajnak tartott fehér cápa védelmére hozott helyi jogszabályt.

Cápákkal foglalkozó kutatók szerint azonban a támadások mögött feltehetően nem egy cápa áll, hanem tragikus véletlenek egybeeséséről lehet szó. Szerintük a szokásos éves bálnavonulást követő cápák miatt tűnik úgy, hogy megnőtt a számuk, és nincs értelme az irtásuknak, mivel anélkül, hogy felvágnák a hasát, úgysem lehet megállapítani biztosan, hogy melyik állat támadt emberre. A turizmusban érdekelt cégek ugyanakkor a cápairtást szorgalmazzák.

A 35 ezer kilométer hosszan húzódó ausztrál partoknál évente alig több mint egy ember halálát okozzák cápák a Washington Post szerint.