Lemondana Berlusconi egy olasz újság szerint

Vágólapra másolva!
Egy olasz újság szerint felajánlotta lemondását az Északi Liga nevű koalíciós pártnak a nyugdíjkorhatár emelésének támogatásáért cserébe Silvio Berlusconi olasz kormányfő. Az Északi Liga azonban tagadja az alkut, szerintük ezzel csak Berlusconit akarják befeketíteni.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi olasz kormányfő december végén vagy január elején lemondana - írja a BBC a La Repubblica olasz lapra hivatkozva, hozzátéve azt is, hogy 2012-ben választásokat tartanának. Az újság szerint a lemondás a Berlusconi és az Északi Liga vezetője, Umberto Bossi közötti tárgyaláson merült fel. A két politikus az EU által követelt gazdasági reformokról tárgyalt.

Az EU azt szeretné elérni, hogy Olaszország csökkentse az államadósságát, amely jelenleg a GDP 120 százalékát teszi ki. A La Repubblica szerint a két vezető egyességet kötött, miszerint ha Berlusconi félreáll, akkor az Északi Liga támogatja a nyugdíjkorhatár emelését.

Berlusconi pártjának fő koalíciós partnere ugyanakkor tagadta a híresztelést. Az Északi Liga azt mondta a BBC-nek, hogy ez csak "kísérlet arra, hogy befeketítsék Berlusconit". A La Repubblica szerint a miniszterelnök azt mondta, "remélem, hogy kialakulnak a körülményei annak, hogy másra hagyhassam az elnökség felelősségét, talán úgy, hogy a párttal maradok mint alapító atya". "Bármi történik is, azt teszem, amire a pártom és a koalíció kér" - tette hozzá.

A nyugdíjkorhatár növelése egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyet az EU-tagországok a tervezett olasz államkötvények kibocsátásának feltételéül szabtak. Új államkötvények kibocsátására azért van szüksége Olaszországnak, mert ebből szeretnék finanszírozni az esedékessé váló hiteltörlesztéseket. Az olasz adósságról és az EU nyomásgyakorlásáról itt olvashat bővebben.