Vége az afrikai olajherceg malibui víg napjainak

Vágólapra másolva!
Háromtucat luxusautó, malibui luxusvilla, parti a világ egyik legnagyobb magánjachtján és Michael Jackson egyik flitteres kesztyűje mind egy ember, Egyenlítői Guinea mezőgazdasági miniszterének örömét szolgálta. Vagyonának nagy részét most le akarják foglalni az őt korrupcióval és pénzmosással gyanúsító amerikai hatóságok. Az egyenlítői guineai diktátor magát Teodorin hercegnek nevező fia ellen évek óta zajlik a vizsgálat, de a guineai olajra rástartoló Egyesült Államok hatóságai meglehetősen lassan dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Egy harmincmillió dollár értékű malibui villa, egy Gulfstream G-V lökhajtásos repülőgép, egy Ferrari 599 GTO sportkocsi, illetve Michael Jackson több egykori személyes tárgya, például egy, a Bad-turnén használt flitteres fehér kesztyű. Ezeknek, az összesen több mint 70 millió dollárra (közel 15 milliárd forintra) becsült vagyontárgyaknak a lefoglalását a héten kezdeményezték az amerikai hatóságok.

A palotának is beillő 1400 négyzetméteres luxusvillához háromsávos bekötőút vezet, a kertben garázskomplexum (ahol korábban több tucatnyi luxus- és sportautó is volt), golf- és teniszpályák találhatók. A tulajdonos szomszédja Mel Gibson és Britney Spears, barátai Michael Jackson hozzátartozói. Ruhatárában olyan luxusmárkák kreációi sorakoznak, mint Versacce, Gucci, Dolce & Gabbana.

A villa szemüveges ura előszeretettel nevezte magát hercegnek, és úgy is viselkedett: alkalmazottainak például sorba kellett állniuk, és úgy köszönteniük őt, amikor sofőrös Rolls Royce-ában hazatért, vagy elindult otthonról. Annak ellenére járt neki ekkora tisztelet, hogy nem folyik királyi vér az ereiben.

Ő Teodoro Obiang Nguema Mangue - barátainak csak Teodorin - Egyenlítői Guinea mezőgazdasági és erdőgazdálkodási minisztere. Az amerikai hatóságok gyanúja szerint azonban nem havi 5000 dolláros (egymillió forintos) miniszteri fizetéséből futotta neki a nagyvilági életmódra. Ebben nagyobb szerepe van annak, hogy apja Teodoro Obiang Nguema Mbasogo egyenlítői guineai elnök, és ő a kijelölt örökös.

Olajvagyon, amiből a nép semmit sem lát

Obiang elnök Kadhafi halála óta Afrika legrégebben hatalmon lévő vezetője. Az általa irányított, alig 650 ezres, a kontinens déli részének nyugati partján fekvő ország az utóbbi évtizedekben hatalmas gazdasági fejlődésen ment keresztül gazdag olajkincsének köszönhetően. Nigéria és Angola után - évi körülbelül 346 ezer hordóval - a harmadik legnagyobb afrikai olajtermelő állam a Szaharától délre. Ebből busás jövedelme is származik. A Világbank besorolása szerint tavaly, az egy főre eső nemzeti összterméke alapján az országok rangsorában Izland után és Japán előtt a 22. helyen áll Egyenlítői Guinea (Magyarország a 43. ugyanezen a listán).

Az átlagos életszínvonal az országban nem emelkedett az olajbevételekkel párhuzamosan. A helyiek négyötöde él szegénységben, gyerekhalandóságban pedig a sereghajtók közé tartozik az állam, ahol a megszületett gyerekek 15 százaléka nem éli meg az ötéves kort. Miközben a fővárosban szupermodern kórházat építenek, a szegényebbek számára az alapvető egészségügyi szolgáltatások sem elérhetők.


A malibui villa


A bevételek ugyanis, úgy tűnik, csak az elnököt, családját, és közvetlen körét gazdagítják. Az amerikai szenátus egy bizottsága már 2004-ben megállapította, hogy Teodorin apja - aki évekig államtitokként kezelte, és nem hozta nyilvánosságra országa olajbevételeinek mértékét - 700 millió dollárnak megfelelő betéttel rendelkezett egy amerikai bankban. A vizsgálat feltárta azt is, hogy a bank több számlát nyitott az elnöknek, és pénzét különböző offhosre-cégekben helyezték el.

Malibui víg napok

Tavaly részletes amerikai szenátusi bizottsági jelentés is készült arról, hogy az elnök fia is offshore-táraságok révén kerülte el a pénzmosás elleni törvényeket, és több mint 100 millió dollárt juttatott ily módon az USA-ba, ahol a pénz nagy részét elherdálta. Ebből vásárolta a villát, a magángépet, és - a Michael Jackson-emléktárgyak mellett - vagy háromtucat luxusautót. Volt többek között hét Ferrarija, öt Bentley-je, négy Rolls-Royce-a, két-két Bugatti Veyronja, Lamborghinije, Mercedese, Porschéja, Maybachja és Aston Martinja. A sok autónak külön tároló helyet bérelt egy malibui villája közelében fekvő autómúzeumban, és gyakran éppen viselt ruhájának megfelelő színű kocsiba ült bele.

Számos barátnője volt, többek között egy Eve nevű rapper, akit egyik fedőcégének igazgatójává is megtett, és akinek tiszteletére egyszer a Microsoft-alapító Paul Allen jachtján rendezett partit 700 ezer dollárért. Barátnőit rendre sofőrje kísérte bevásárló túrákra a malibui Rodeo Drive-on található Dolce & Gabbana-üzletbe, ahol volt, hogy 80 ezer dollárért vásároltak ruhákat. A sofőr azt állította, egy alkalommal neki kellett kiegyenlítenie a számlát egy bankjegykötegekkel kitömött Nike-cipősdobozból.

Teodorin előszeretettel járkált készpénzzel, az egykori alkalmazottaira hivatkozó Foreign Policy amerikai magazin szerint mindig volt nála egy kisebb bőrönd méretű kézitáska tele friss százdollárosokkal. Magángépén ide-oda repkedett többek között Los Angeles, Párizs, Miami, Rio de Janeiro Bermuda, Nizza, és hazája között. Egy alkalommal Rióból küldte a gépet Los Angelesbe, hogy vigye el neki a borbélyát, de arra is volt példa 2009-ben, hogy hawaii nyaralására külön bérelt repülővel szállíttatta személyzetét, több sportkocsiját, illetve két nagyteljesítményű motorcsónakjainak egyikét.

Nyomozás csigatempóban

Annak ellenére, hogy többek között korrupció gyanújával legalább négy éve zajlik vizsgálat ellene az Egyesült Államokban, eddig egyszer sem tagadták meg tőle a vízumot. Pedig már 2004-ben kiadott az akkori elnök, George Bush egy olyan nyilatkozatot, amelynek értelmében a közpénzeket korrupt módon felhasználó politikusoktól meg kell tagadni a beutazási lehetőséget az USA-ba. Az egyenlítői guineai elnökről pedig már 2003-ban megállapította az amerikai külügyminisztérium, hogy olajbevételeit nem a helyiek életszínvonalának, hanem inkább saját jólétének növelésére használja.

Forrás: AFP
Egy ilyet is lefoglalnának tőle

A 2004-es elnöki nyilatkozatot 2007-ben törvényerőre emelték, különös tekintettel azokra, akik országuk természeti erőforrásaiból származó jövedelemmel élnek vissza. Teodorin azonban még tavaly tavasszal is járt az USA-ban, és a Foreign Policy meg is jegyezte a vagyontárgyak lefoglalásának elrendelése után, hogy rendkívül lassan jutott el idáig az amerikai igazságszolgáltatás.

Olyannyira lassan, hogy az értékes ingóságok egy része már nincs is az USA-ban. A magángépet például utoljára Egyenlítői Guineában látták, luxusautókat pedig külföldre vitette. Franciaországban - ahol ugyancsak jelentős vagyonnal rendelkezik, és szintén zajlik ellene vizsgálat korrupciós bűncselekmények miatt - október elején le is foglaltak tőle az ottani hatóságok 11 kocsit - a két Bugatti Veyront, több ritka Ferrarit, Porschét, Maseratit, Rolls-Royce-ot.

Olajos ügyek

Az amerikaiak lassúságának okát többen is összefüggésbe hozzák Egyenlítői Guinea olajkincsével. "Hát persze, hogy az olaj miatt van" - mondta 2009-ben a New York Timesnak John Bennett korábbi egyenlítői guineai nagykövet. Bennett volt az, akinek hivatali idején - 1994-ben - felszámolták a nagykövetséget, miután Obiang elnök megfenyegette, amiért kritikákkal illette őt a guineaiak elnyomása miatt. A nagykövetséget - miután hatalmas olajkincsre leltek az ország partvidékén - újranyitották. Azóta több amerikai olajtársaság is sok pénzt fektettet a kitermelésbe, és hamarosan az USA lett Egyenlítői Guinea legnagyobb olajexport-partnere. Obiang elnök amerikai bankszámláján lévő pénz is amerikai olajtársaságoktól - ExxonMobil, Hess és Marathon - származott.

Teodorin az utóbbi időben már nem utazgat az USA-ba. Hazájában is van neki egy tengerparti palotája, és bár a menő ruhaszalonok feltehetően hiányoznak neki, itt nem kell, hogy fájjon a feje a hatóságok miatt: apja az elnök, aki korlátlan hatalmát rendre 90 százalék feletti, nemzetközi megfigyelők szerint is elcsalt választásokon erősíti meg. Az ország az elmúlt tíz évben minden alkalommal szerepelt a politikai és szabadságjogok érvényesülését vizsgáló Freedom House legkevésbé szabad országainak listáján olyan országok társaságában, mint Fehéroroszország, Burma vagy Kuba.

Forrás: White House
Obiang elnöknek 2009-ben sikerült Barack Obama amerikai elnökkel együtt fotózkodnia

Nem kell tartania az újságírók kíváncsiskodásától sem. Az egyenlítői guineai sajtó állami kézben van, és a Human Rights Watch jogvédő szervezet jelentése szerint az is elég, hogy valakit elbocsássanak, ha nem elég lelkes. Tavaly egyetlen külföldi tudósító volt az országban - a francia AFP munkatársa -, és őt is őrizetbe vették, amikor külföldi hírességek megérkezéséről akart tudósítani.

Az ellenzéket még külföldön is üldözik. Az Amnesty International szerint tavaly januárban négy Beninbe menekült ellenzékit raboltak el az elnök emberei, titkos helyszínre szállították, majd kínzással beismerő tanúvallomást csikartak ki belőlük egy 2009-es, az elnöki palota elleni támadásban való részvételükről, és augusztusban kivégezték őket.