Elengedték a nyilvános korbácsolásra ítélt iráni színésznő büntetését

Vágólapra másolva!
Enyhítettek börtönbüntetésén, és nem korbácsolják meg nyilvánosan azt az iráni színésznőt, akit még júliusban tartóztattak le, mert szerepet vállalt egy Iránban betiltott ausztrál filmben. A film producerei szerint azért ítélték el, mert néhány jelenetben a hagyományos viseletnek számító fejkendő nélkül szerepelt.
Vágólapra másolva!

Kiengedték a börtönből azt az iráni színésznőt, akit korábban azért ítéltek 90 korbácsütésre és egyéves szabadságvesztésre, mert szerepet vállalt egy ausztrál filmben, amely éles kritikával illette az iráni rendszert - írja a brit Telegraph online kiadása.

A 38 éves Marzieh Vafamehrt júliusban tartoztatták le, miután a 2009-ben készült My Teheran for Sale című film illegális másolatai terjedni kezdtek Iránban. A film, amelyet Iránban betiltottak, egy - a fővárosban élő - fiatal színésznő történetét meséli el. A több nemzetközi filmfesztivált megjárt alkotásban iráni fiatalok illegális bulikon vesznek részt, hasist szívnak, és házasságon kívüli nemi életet élnek. A producerek nyilatkozata szerint a filmet nem akarták Iránban forgalomba hozni, de a feketepiacon megjelent, és ez ellen nem tudtak mit tenni.

A produceri feladatokat ellátó Cyan Films és az Amnesty International jogvédő szervezet közleményben tudatta, hogy a színésznőt hétfőn kiengedték a börtönből, és visszatérhetett családjához. Börtönbüntetését három hónapra csökkentették, a kilencven korbácsütés alól pedig felmentették.

A producerek szerint a színésznőt igazából azért ítélték el, mert az Iránban hagyományos viseletnek számító fejkendő, a hidzsáb nélkül látható a film egyes jeleneteiben.