Elengedték a nyilvános korbácsolásra ítélt iráni színésznő büntetését

2011.10.28. 12:41

Enyhítettek börtönbüntetésén, és nem korbácsolják meg nyilvánosan azt az iráni színésznőt, akit még júliusban tartóztattak le, mert szerepet vállalt egy Iránban betiltott ausztrál filmben. A film producerei szerint azért ítélték el, mert néhány jelenetben a hagyományos viseletnek számító fejkendő nélkül szerepelt.

Kiengedték a börtönből azt az iráni színésznőt, akit korábban azért ítéltek 90 korbácsütésre és egyéves szabadságvesztésre, mert szerepet vállalt egy ausztrál filmben, amely éles kritikával illette az iráni rendszert - írja a brit Telegraph online kiadása.

A 38 éves Marzieh Vafamehrt júliusban tartoztatták le, miután a 2009-ben készült My Teheran for Sale című film illegális másolatai terjedni kezdtek Iránban.  A film, amelyet Iránban betiltottak, egy - a fővárosban élő - fiatal színésznő történetét meséli el. A több nemzetközi filmfesztivált megjárt alkotásban iráni fiatalok illegális bulikon vesznek részt, hasist szívnak, és házasságon kívüli nemi életet élnek. A producerek nyilatkozata szerint a filmet nem akarták Iránban forgalomba hozni, de a feketepiacon megjelent, és ez ellen nem tudtak mit tenni.

A produceri feladatokat ellátó Cyan Films és az Amnesty International jogvédő szervezet közleményben tudatta, hogy a színésznőt hétfőn kiengedték a börtönből, és visszatérhetett családjához. Börtönbüntetését három hónapra csökkentették, a kilencven korbácsütés alól pedig felmentették.

A producerek szerint a színésznőt igazából azért ítélték el, mert az Iránban hagyományos viseletnek számító fejkendő, a hidzsáb nélkül látható a film egyes jeleneteiben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK