Erőszakos tüntetés tört ki a választási eredmény miatt Tunéziában

Vágólapra másolva!
Egy mérsékelten iszlamista párt kapta a szavazatok 41,47 százalékát a hivatalos eredmények szerint a tunéziai alkotmányozó választásokon. Az ország középső részén lévő Szidi Búzidban kétezer diák egy üzletember jelöltlistáinak érvénytelenítése miatt kezdett tüntetni, éjszaka a  városházát is felgyújtották.
Vágólapra másolva!

A tunéziai választási bizottság vezetője hivatalosan is bejelentette, hogy az en-Nahda párt a szavazatok 41,47 százalékát nyerte el vasárnap az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon, és ezáltal 90 képviselői helyhez jut a 217 tagú parlamentben.

A BBC brit közszolgálati médium internetes beszámolója szerint az en-Nahda bejelentette, hogy egy hónapon belül kormányt akar alakítani.

A választásokon második helyen végzett baloldali Kongresszus a Köztársaságért (CPR) párt 30 helyet (13,82 százalékot) szerzett meg - közölte Kamel Dzsendubi.

Szidi Búzidban több mint kétezer diák kifosztotta az en-Nahda helyi irodáját, és kövekkel dobálta meg a rendőröket, miután kiderült, hogy a választási bizottság érvénytelenített hat olyan jelöltlistát, amelyet egy helyi gazdag üzletember, Hesmi Haamdi állított a választásokra. A fiatalok később felgyújtották a polgármesteri hivatal épületét - jelentették szemtanúk. A rendőrség könnygáz bevetésével próbálta meg szétoszlatni a tömeget.

Hesmi Haamdi Népi Beadvány néven állított választási listákat. Formációja nagy meglepetésre 19 helyet szerzett meg a nemzetgyűlésben. Miután a választási bizottság bejelentette listái egy részének érvénytelenítését, közölte, hogy az össze listáját visszavonja.