Indul az amerikai elnökválasztáson a Koránt égető tiszteletes

2011.10.28. 9:45

Nem bízik a repbublikánus elnökjelöltek szavahihetőségében, ezért indul az amerikai elnökválasztáson az a tiszteletes, aki idén márciusban követőivel Koránt égetett. Terry Jones ígérete szerint elnökként kitoloncolná az Egyesült Államok területéről az összes illegális bevándorlót.

Indulni kíván az amerikai elnökválasztáson a Koránt égető Terry Jones tiszteletes. Jones csütörtökön egy floridai rádiónak nyilatkozva jelentette be szándékát. A magát a konzervatív értékrend védelmezőjének tartó tiszteletes azt mondta, a republikánus elnökaspiránsok iránti bizalmatlansága indította arra, hogy induljon a megméretésen. A tiszteletes kifogásolta a republikánus jelöltek szavahihetőségét.

Terry Jones interjújában felvázolta elnökválasztási programját is. Azt ígérte, hogy kitoloncolja az Egyesült Államok területéről az összes illegális bevándorlót, hazahozza az összes, külföldi hadműveletekben részt vevő amerikai katonát, és lefaragja az állami kiadásokat. Arról nem szólt, hogyan kívánja kiépíteni kapcsolatait a muzulmán világgal.

Terry Jones azáltal vált világszerte ismertté, hogy tavaly szeptember 11-ére nyilvános Korán-égetést hirdetett meg a floridai Gainesville-ben, mert szerinte az iszlám szent könyve erőszakra ösztönöz. A nemzetközi felháborodás, de elsősorban Robert Gates védelmi miniszter lebeszélő telefonhívásának hatására a tiszteletes elállt a tervtől, amely sokak szerint újabb fenyegetést jelentett volna az Irakban és Afganisztánban harcoló amerikai erők számára.

Jones és követői azonban az idén március 20-án "pert" rendeztek, amelyen elítélték és elégetésre ítélték a Koránt, amit végre is hajtottak. Az eset nyomán zavargások robbantak ki Afganisztánban, amelyben sokakat - köztük az ENSZ hét alkalmazottját - megölték.

KAPCSOLÓDÓ CIKK