Speciális magyar orvoscsoport fog segíteni a bangkoki árvíz sérültjein

Vágólapra másolva!
A thaiföldi fővárosba szombaton elutazó, orvosi, diagnosztikai berendezésekkel, gyógyszerekkel és gyógyászati segédeszközökkel felszerelt debreceni orvoscsoport a víz közepén, egy gumicsónakból is segítséget tud nyújtani. A különleges mentőcsapat az előzetes tervek szerint nyolc-tíz napig dolgozik majd a thaiföldi fővárosban.
Vágólapra másolva!

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (Dekom), az orvosból, ápolóból, védvonalépítészből és logisztikusból álló négytagú csapat szombat délután indult el Thaiföld fővárosába - közölte Késmárky András, a csoport vezetője szombaton.

A csapat speciális felkészültsége miatt akár a víz közepén, egy gumicsónakban is komoly segítséget tudnak nyújtani a bangkoki árvíz sérültjeinek, ezért kérték, hogy olyan helyre irányítsák őket, ahol nincs vagy ahová csak igen kevés egészségügyi szakdolgozó, orvos, technikai mentő jutott el - tette hozzá Késmárky.

Hozzátette, hogy a bangkokiak kitelepítésében, majd az ideiglenes egészségügyi ellátórendszer felállításában és minél több beteg ellátásában szeretnének segítséget nyújtani. Hozzávetőleg harmincmillió forint értékben orvosi, diagnosztikai berendezéseket, gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket, továbbá több műholdas kommunikációs berendezést visznek magukkal Thaiföldre. Az előzetes tervek szerint nyolc-tíz napig dolgoznak Bangkokban, de ha szükséges, meghosszabbítják a missziót, és növelhetik is a mentőcsapat létszámát.

Thaiföld fővárosából ezrek menekülnek, mert az elmúlt fél évszázad legnagyobb árvize fenyeget. A tetőzést szombatra várják a 9 milliós városban, amelynek egy részét már elöntötte a víz. Sokan tengerparti üdülőhelyekre menekültek, amelyet nem érint az árvíz, az ott maradókat viszont ivóvízhiány fenyegeti. Meg nem erősített hírek szerint krokodilok is bejuthatnak az árvízzel a város utcáiba.