Több mint hárommillió háztartás maradt áram nélkül, és közlekedési fennakadásokat is okozott az USA északkeleti részén a korai tél. Helyenként több mint félméteres hó hullott, százéves rekordok dőltek meg.

Több mint 3,2 millió háztartás maradt áram nélkül az USA északkeleti részén a szokatlanul korán jött idei első hóvihar miatt. Rekordmennyiségű hó hullott több államban is, a Massachusetts nyugati részén fekvő Planfieldben 68,6, a közeli Windsorban 66 centiméteres hó hullott. Rendkívüli helyzetet jelentettek be New Jerseyben, Connecticutban, Massachusettsben és New York állam több részén.

A rendkívüli időjárásban legalább nyolc ember életét veszette, az egész térségben akadozik a közlekedés. Számos repülőjáratot töröltek, utak és vasútvonalak váltak járhatatlanná. Connecticutban a letisztított utak a rájuk rakódott hótól leszakadt faágak miatt váltak ismét járhatatlanná. A JetBlue légitársaság egyik gépét hét órán át nem tudták elhagyni az utasok a hartfordi repülőteret sújtó áramkimaradás miatt. Az utasok beszámolói szerint elfogyott minden élelem a gépen, és megteltek a vécék is.

Az amerikai National Weather Service (nemzeti időjárási szolgálat) szerint az ítéletidő miatt több mint százéves időjárási rekordok dőltek meg. A New York-i Central Parkban 135 év alatt szombaton volt a negyedik nap, hogy októberben hó esett. A szolgálat szerint a rendkívüli időjárást a Kanada felől érkező hideg levegő és az észak-karolinai partokról származó párás légtömegek keveredése okozta.

Forrás: AFP

Helyi idő szerint hétfő reggelig 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Connecticut államban két, Pennsylvaniában öt, Massachusettsben három és New Jerseyben két emberéletet követelt a korán érkezett zord tél. Volt olyan áramszolgáltató New Jerseyben, amely közölte, várhatóan szerdáig nem is tudja teljesen helyreállítani a szolgáltatást, jóllehet a havazás már helyi idő szerint vasárnap elállt.

A New York központjában található Zuccotti Parkban táborozó Occupy Wall Street mozgalom tagjai nem zavartatták magukat a hóeséstől, a Guardian brit lap beszámolója szerint egyikük közölte, nagyon jól aludt az éjjel, mivel minden nagyon csöndes volt.