Korán jött hóvihar bénította meg az USA északkeleti részét

hó, havazás, leesett az első hó Amerikában, Putney, Putney
Vágólapra másolva!
Több mint hárommillió háztartás maradt áram nélkül, és közlekedési fennakadásokat is okozott az USA északkeleti részén a korai tél. Helyenként több mint félméteres hó hullott, százéves rekordok dőltek meg.
Vágólapra másolva!

Több mint 3,2 millió háztartás maradt áram nélkül az USA északkeleti részén a szokatlanul korán jött idei első hóvihar miatt. Rekordmennyiségű hó hullott több államban is, a Massachusetts nyugati részén fekvő Planfieldben 68,6, a közeli Windsorban 66 centiméteres hó hullott. Rendkívüli helyzetet jelentettek be New Jerseyben, Connecticutban, Massachusettsben és New York állam több részén.

A rendkívüli időjárásban legalább nyolc ember életét veszette, az egész térségben akadozik a közlekedés. Számos repülőjáratot töröltek, utak és vasútvonalak váltak járhatatlanná. Connecticutban a letisztított utak a rájuk rakódott hótól leszakadt faágak miatt váltak ismét járhatatlanná. A JetBlue légitársaság egyik gépét hét órán át nem tudták elhagyni az utasok a hartfordi repülőteret sújtó áramkimaradás miatt. Az utasok beszámolói szerint elfogyott minden élelem a gépen, és megteltek a vécék is.

Az amerikai National Weather Service (nemzeti időjárási szolgálat) szerint az ítéletidő miatt több mint százéves időjárási rekordok dőltek meg. A New York-i Central Parkban 135 év alatt szombaton volt a negyedik nap, hogy októberben hó esett. A szolgálat szerint a rendkívüli időjárást a Kanada felől érkező hideg levegő és az észak-karolinai partokról származó párás légtömegek keveredése okozta.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Helyi idő szerint hétfő reggelig 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Connecticut államban két, Pennsylvaniában öt, Massachusettsben három és New Jerseyben két emberéletet követelt a korán érkezett zord tél. Volt olyan áramszolgáltató New Jerseyben, amely közölte, várhatóan szerdáig nem is tudja teljesen helyreállítani a szolgáltatást, jóllehet a havazás már helyi idő szerint vasárnap elállt.

A New York központjában található Zuccotti Parkban táborozó Occupy Wall Street mozgalom tagjai nem zavartatták magukat a hóeséstől, a Guardian brit lap beszámolója szerint egyikük közölte, nagyon jól aludt az éjjel, mivel minden nagyon csöndes volt.