Átnézik a Boeing szakértői a hason leszállt repülőgépet

Vágólapra másolva!
Varsóba utaznak a Boeing szakértői, hogy kiderítsék, miért nem nyílt ki egy 767-es futóműve kedden leszállás előtt. A 14 éves gép a LOT lengyel légitársaság flottájának legfiatalabb tagja volt.
Vágólapra másolva!

A Boeing szakértői az Egyesült Államokból Lengyelországba utaznak szerdán, miután egy 767-es utasszállító drámai kényszerleszállást hajtott végre a varsói repülőtéren kedd délután - közölte a Polskie Radio internetes oldala. Egyelőre nem tudni, hogy a gép futóműve miért nem nyílt ki. A pilóta arra kényszerült, hogy a kerekek segítsége nélkül szálljon le.

Szerda reggel a lengyel LOT légitársaság dolgozói megkezdték a sérült gép testének elmozdítását a kifutópályáról, de a nagy köd nehezíti a munkát. A varsói Chopin Nemzetközi Repülőtér várhatóan csütörtökig zárva marad, a járatokat más repterekre irányítják át.

A Boeing gépét a légitársaság már 14 éve használja, a flotta legfiatalabb tagja, és eddig komolyabb hibák nem merültek fel az üzemeltetése során.

A repülőgép a New Jersey állambeli Newarkból tartott Varsóba, és a fedélzetén utazó mind a 231 embert sikeresen kimenekítették jelentősebb sérülések nélkül. Előtte egy speciális habot fújtak a kifutópályára, hogy azzal csökkentsék a tűzveszélyt. A pilóta higgadtságáról elismeréssel beszélnek Lengyelországban, a LOT elnöke szerint ő az egyik legtapasztaltabb munkatársuk.

Az amerikai CNN hírtelevízió videofelvételt is közölt a kényszerlandolásról, amelyen látható, ahogy az utasok elhagyják a fedélzetet. A leszállást a lengyel tévétársaságok élőben közvetítették.