Felgyújtották a Mohamed prófétán viccelődő francia lap szerkesztőségét

Vágólapra másolva!
Molotov-koktélt dobtak a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap szerkesztőségének épületére, miután az újság Mohamed prófétát "nevezte ki" főszerkesztőjének, és viccelődött az iszlám törvénykezésen.
Vágólapra másolva!

Felgyújtották a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét szerdára virradóra Párizsban. Az épületre hajnali egy óra körül dobtak Molotov-koktélt, a tűz tönkretette a szerkesztőség informatikai rendszerét. A gyújtogatásban senki sem sérült meg.

A Charlie Hebdo szerdán különleges kiadást jelentet meg a tunéziai választásokról. Az újság az en-Nahda tunéziai iszlamista párt győzelmét ünnepelve nevét Charia Hebdóra változtatta, az iszlám törvénykezésre, a saríára utalva. és Mohamed prófétát "nevezte ki" főszerkesztőjévé. A hetilap egyik, Charb néven publikáló munkatársa szerint a gyújtogatás közvetlen kapcsolatba hozható az eheti számmal. "A Twitteren és a Facebookon rengeteg fenyegető, sértegető és tiltakozó levelet kaptunk" - mondta, és hozzátette, hogy ezeket a szerkesztőség átadja a rendőrségnek.

Az újság már 2006-ban is kapott fenyegetéseket, amikor megjelentette a nagy port kavaró, először dán lapok által közölt Mohamed-karikatúrákat. Ugyanakkor Charb szerint a szerdai szám "nem akkora horderejű, és sokkal komolytalanabb".

A legfrissebb szám vezércikke alá Mohamed nevét írták, az egyik karikatúra pedig piros bohócorral ábrázolta a prófétát. Az iszlám vallás szigorúan tiltja Mohamed próféta ábrázolását. A magazin ugyanakkor tagadta, hogy a provokáció volt a célja.

A Charlie Hebdo egyike volt azoknak a lapoknak, amelyek publikálták az eredetileg a dán Jyllands-Posten című lapban megjelent Mohamed-karikatúrákat. Az újságot két franciaországi muszlim csoport is beperelte, egy párizsi bíróság azonban felmentette - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. A BBC párizsi tudósítója emlékeztet arra, hogy a szatirikus francia lap viccet csinált minden vallásból. A lap internetes oldalát egyelőre nem lehet elérni.