Radioaktív gáz szivárog a fukusimai atomerőműből

Vágólapra másolva!
A reaktorból kiáramló gáz radioaktív xenon jelenlétére utal, ami váratlan maghasadás mellékterméke lehet.
Vágólapra másolva!

Radioaktív gáz szivárgását észlelték szerdán a fukusimai atomerőmű kettes reaktoránál Japánban - írja a brit BBC a létesítmény üzemeltetőjének közlésére hivatkozva. A xenon gáz jelenléte arra utal, hogy egy újabb maghasadás történt az elmúlt napokban.

A szakemberek elővigyázatosságból bórsavat fecskendeznek be a reaktorba egy hűtővezetéken keresztül. A bórsavat arra használják, hogy azzal semlegesítsék a nukleáris reakciókat. Az erőművet üzemeltető Tepco cég közölte, hogy a reaktor hőmérséklete, nyomása, sugárzási szintje nem emelkedik, ugyanakkor a felfedezés arra utal, hogy problémák vannak a reaktorral.

Azóta próbálják a mérnökök ellenőrzés alatt tartani azokat, hogy a márciusban pusztító földrengés, majd az azt követő szökőár megrongálta az atomerőművet. A kormányzat és a létesítményt üzemeltető Tepco korábban azt közölte, hogy az év végéig biztonságosan be tudják zárni az atomerőművet.

Eközben Japán másik részén először kapcsoltak fel egy reaktort a katasztrófa óta. A biztonsági aggodalmak miatt a helyi hatóságok eddig megtagadták a rendszeres karbantartás utáni újraindítást.

A BBC kedden arról számolt be, hogy a japán kormányszóvivő fukusimai vizet ivott újságírók előtt. A brit médium szerint Jaszusiro Szonoda ideges volt, a keze remegett, ahogy letette a poharat. A kormányszóvivőt az újságírók unszolták, hogy tesztelje ő, a fukusimai erőműtől hozott víz valóban biztonságos-e.