Hősként ünneplik a hason leszállt repülőgép lengyel pilótáját

Vágólapra másolva!
Állami kitüntetést adományozna a lengyel köztársasági elnök annak a pilótának, aki egy keddi manőverben sikeresen földre tett egy több mint kétszáz utast szállító repülőgépet. A jármű futóműje eddig ismeretlen okból meghibásodott, a pilóta kerekek nélkül hajtott végre kényszerleszállást Varsóban.
Vágólapra másolva!

Lengyel nemzeti hősként emlegetik azt a pilótát, aki kedden épségben földre tett a varsói repülőtéren egy futómű-meghibásodás miatt megsérült repülőgépet. A pilóta "hőstette" talán segíhet visszaadni a lengyel pilótákba vetett hitet, amely az után kezdett zuhanni, hogy egy tavalyi repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt a lengyel államfő és több magas rangú vezető - írja a Wall Street Journal online kiadása.

A repülőgép a New Jersey állambeli Newarkból tartott Varsóba, és egyelőre nem tudni, hogy a gép futóműve miért nem nyílt ki. A pilóta arra kényszerült, hogy a kerekek segítsége nélkül szálljon le. A veteránnak számító 54 éves pilóta, Tadeusz Wrona manőverének köszönhetően a Boeing 767 fedélzetén utazó 231 utas közül senki sem sérült meg. "Amikor a gép megállt, még nem voltam biztos benne, hogy mindenki épségben van. Füstöt láttam" - mondta Wrona egy szerdai sajtótájékoztatón.

A pilóta, akinek eddig 15 ezer, repüléssel töltött óra van a háta mögött, azt mondta, nagyon nehezen aludt el kedd éjjel, és folyamatosan újra lejátszotta magában a landolás perceit. A férfi ragaszkodott hozzá, hogy ne emlegessék hősként, szerinte ugyanis, "minden, a LOT lengyel légitársaságnál dolgozó pilóta ugyanezt tette volna". A férfi vezetékneve lengyelül varjút jelent, rajongói pedig már el is indítottak a Facebookon egy oldalt, amelynek szlogenje: "Repülj, mint egy sas, landolj, mint egy varjú".

A lengyel elnök, Bronislaw Komorowski kedden azt mondta, a pilóta akciója megmutatta, hogy "veszélyhelyzetekben Lengyelország bizonyít", és hozzátette, célja, hogy Wrona nemzeti kitüntetést kapjon.