A FARC gerillaszervezet vezetőjének a halálát ünnepelik a kolumbiaiak

Vágólapra másolva!
A kolumbiai elnök szerint a FARC szélsőbaloldali gerillaszervezet történetében a legnagyobb csapást szenvedte el azzal, hogy katonai akcióban megölték a vezetőjét. Bogotában több helyen ünnepelnek, a gerillavezér holttestét a kolumbiai televízióban is bemutatták.
Vágólapra másolva!

Megölték Kolumbiában a szélsőbaloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet vezérét - jelentette be a dél-amerikai ország védelmi minisztere. Juan Carlos Pinzón elmondta: Guillermo Sáenz - mozgalmi nevén Alfonso Cano - egy bombázásban vesztette életét Kolumbia délnyugati részén, Cauca tartományban. A 63 éves gerillavezér holttestét élettársa, Patricia holttestével együtt találták meg katonák Suárez város közelében. Sáenz holttesttét a kolumbiai televízióban is bemutatták - írja a Reuters hírügynökség. A fővárosban, Bogotában több helyen is ünnepeltek az emberek. Sáenz halála fontos stratégiai győzelem Juan Manuel Santos kolumbiai elnök számára, aki tavaly azzal az ígérettel vette át a hatalmat, hogy szigorúan fellép a gerillák ellen.

Az antropológus végzettségű Sáenz 2008 tavaszán vette át a FARC vezetését, miután szívinfarktusban meghalt a szervezet legendás alapító-vezetője, Manuel Marulanda. Az 1964-ben alapított gerillaszervezet jelenleg nyolcezer fegyveres tagot számlál a kolumbiai hatóságok szerint, a tíz évvel ezelőtt ellene indított katonai akciók azonban jelentősen meggyengítették. Sáenz fejére egyébként négymillió dolláros vérdíjat tűztek ki.

Forrás: AFP

Guillermo Sáenz (képünkön) halála komoly siker a kolumbiai elnöknek

A FARC-ot az Egyesült Államok és Európa is a terrorszervezetek között tartja számon. A kolumbiai hadsereg amerikai segítséggel tudta felvenni a harcot a gerillaszervezettel. Az Egyesült Államok több milliárd dollárt és hírszerzési információkat is rendelkezésre bocsátott a katonai műveletekhez.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök megerősítette a gerillavezér halálának a hírét. Szerinte ezzel megsemmisítő csapást mértek a FARC-ra, ezért felszólította a szervezet tagjait, hogy tegyék le a fegyvert. "Arra kell törekednünk, hogy a kolumbiaiak békés országban éljenek, az erőszak nem megoldás" - mondta az elnök.