Most egy nemzeti egységkormányért harcol a görög miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Miközben Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő az elnökkel egy nemzeti egységkormány felállításáról tárgyalt, az ellenzék vezetője ismét előrehozott választásokat követelt. Papandreu továbbra is katasztrofálisnak tartaná az előrehozott választásokat.
Vágólapra másolva!

Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő szombaton megkezdte a tárgyalásokat Karolosz Papuliasz államfővel a nemzeti egységkormány létrehozásáról, amelynek az lenne a feladata, hogy kivezesse az országot a mély gazdasági és politikai válságból. A kormányt nem ő irányítaná. Papandreu kijelentette: azért akar egységkormányt létrehozni, hogy elkerülje az általa katasztrofálisnak tartott előrehozott választásokat. "Minden tőlem telhetőt megteszek egy széles együttműködésen alapuló kormány létrehozásáért" - jelentette ki Papandreu.

"Nem vagyok a székhez ragasztva, és minden erőfeszítésemmel azon leszek, hogy országunk elkerülje a választások kalandját" - mondta a kormányfő az elnöki palotában a televíziós kamerák előtt. Papandreu beszélt arról is, hogy a megegyezés hiánya miatt az európai országokat nyugtalanítja, hogy Görögország az euróövezet tagja akar-e maradni, vagy sem.

A miniszterelnök kormánya előző éjjel 153 szocialista képviselő támogatásával kapott bizalmat a parlamentben. Papuliasz elnök hangsúlyozta, hogy a politikai válságból kivezető egyetlen út a pártok közötti konszenzus.

Közben Antonisz Szamarasz, az ellenzék fő erejét adó Új Demokrácia jobbközép párt vezetője szombaton ismét előrehozott választások kiírását követelte, arra hivatkozva, hogy Papandreu elutasította a javaslataikat. Szamarasz korábban arról beszélt, hogy hajlandó ratifikálni az európai mentőcsomagot Papandreu távozásáért és rövid időn belül megtartandó előrehozott választásokért cserébe.

Szamarasz, aki két éve elutasítja a hitelezők szabta megszorító politikát, szerdán beszélt erről a népszavazás kiírásáról tett kormányfői bejelentés után. A bejelentés pánikot keltett a világpiacokon, és kiváltotta az ország hitelezőinek haragját, akik kilátásba helyezték a támogatás leállítását.

Papandreu felszólította az ellenzéket átmeneti koalíciós kormány felállítására, amely megóvná az országot az államcsődtől, és az euróövezeten belül tartaná, garanciát jelentene arra, hogy a létfontosságú támogatást kifizessék december 15-ig, illetve megvalósítaná a Brüsszel által a múlt héten kidolgozott válságtervet.

Eddig az Új Demokráciából kivált két kisebb párt, a Jeórjiosz Karacaferisz vezette szélsőjobb LAOSZ és a liberális Dora Bakojannisz vezetette Demokratikus Szövetség közölte, hogy kész a tárgyalásokra. A megszorításokat ellenző kommunisták és radikálisok ismételten előrehozott választásokra szólítottak fel.

Papandreu a politikai túlélésért küzdött az elmúlt hetekben, miközben még a saját pártján belül is távozásra szólították fel. Az elmúlt napokban több értesülés is megjelent, amely szerint Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter lehet az utódja a kormányfői poszton. Venizelosz szerint választásokat akkor lehetne tartani, ha sikerült biztosítani az uniós mentőcsomagot.