Nem engedték a Szent Péter térre a félmeztelen feministákat

2011.11.06. 18:05

Egy ukrán feminista szervezet négy tagját tartóztatta fel az olasz rendőrség vasárnap a Vatikánhoz vezető Conciliazione sugárúton, de ötödik társuknak valahogyan sikerült bejutnia a Szent Péter térre.

A félmeztelen tüntetéseiről elhíresült ukrán Femen elnevezésű szervezet öt 25 év körüli tagja akkor akarta felhívni az általa képviselt ügyre a figyelmet, amikor XVI. Benedek pápa hagyományos vasárnapi Úrangyala imádságát mondta a Szent Péter téren.

Az olasz rendőrök négy aktivistát még azelőtt lefogtak, hogy elérték volna a Szent Péter teret. Egyiküknek azonban - egy testhezálló farmert, félmeztelen felsőtestén fekete tüllmellényt viselő nőnek - sikerült kibontani a "Freedom for women" (Szabadságot a nőknek) feliratú transzparenst, mielőtt a rendőrök elérték volna. 

A olasz rendőrök gépkocsiba ültették a tüntető nőket, és a Vatikán elől a borgói kapitányságra szállították őket.

A Femen feministái szombaton az olasz Demokrata Párt, a legnagyobb baloldali ellenzéki párt tüntetésén is felhívták magukra a figyelmet. Silvio Berlusconi kormányfőt ostorozó táblákkal vonultak fel gyakorlatilag pucéran, tetőtől talpig az olasz nemzeti színekre festve: az egyik zöld, a másik fehér, a harmadik piros színben. 

A Femennek - amelynek állítása szerint 300 aktivistája van Kijevben - gyakorlata van a hasonló akciókban, a szervezet három év alatt fogalommá vált Ukrajnában és külföldön. A félmeztelen vagy lengén öltözött nők a prostitúció, a szexturizmus és a zaklatás - amelynek az ukrajnai egyetemista lányok gyakran ki vannak téve - ellen emelik fel a szavukat tiltakozó akcióikkal.