Bűnösnek találta az esküdtszék Michael Jackson orvosát

Vágólapra másolva!
A Los Angeles-i bíróság esküdtszéke szerint Conrad Murray a felelős Michael Jackson popénekes 2009-es haláláért. A sztár korábbi személyi orvosa négy év börtönt kaphat, és orvosi praxisát is elveszítheti.
Vágólapra másolva!

Gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában bűnösnek mondta ki a Los Angeles-i bíróság esküdtszéke az 58 éves Conrad Murray-t, aki Michael Jackson orvosa volt. A hét férfiból és öt nőből álló esküdtszék kétnapos mérlegelés után döntött úgy, hogy Murray a felelős Jackson haláláért - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

Michael Jackson popsztár 2009. június 25-én halt meg, a későbbi vizsgálatok szerint a rendkívül erős, propofol nevű altató túladagolása miatt. A vád szerint Murray véletlenül túl nagy adagot adott az énekesnek a propofol altatószerből. A védelem azt igyekezett bizonyítani, hogy az énekes maga vette be a halálos adagot, amikor az orvos nem volt a hálószobában.

Az esküdtszéki tárgyalás hat héten át folyt, a vád és a védelem összesen csaknem félszáz tanút és több száz bizonyítékot vonultatott föl. Köztük volt dr. Steven Shafer professzor, a gyógyszer kezelési útmutatójának egyik írója is. A professzor tanúvallomásában azt mondta, hogy Murray összesen tizenhétszer hibázott, amikor a proforolt alkalmazta Michael Jacksonnál.

Egy korábbi tárgyaláson elhangzott: a telefonbeszélgetések adatai szerint június 25-én, az énekes halálának napján, éjfél előtt pár perccel Murray felhívta Sade Andinget, egy texasi koktélbár pincérnőjét, akit ő barátnőjeként nevezett meg. Nagyjából öt perccel később a nő "felfordulást" hallott, Murray ettől kezdve már nem is válaszolt neki a telefonban. Az ügyész szerint a doktor ez után észlelte, hogy Jackson nem lélegzik. Murray ezt követően, hajnali negyed egy előtt nem sokkal felhívta az énekes asszisztensét, és azt mondta, hogy "azonnal menjen oda", mert Jackson "rosszul reagált".

A BBC beszámolója szerint Jackson orvosa magába roskadva ült a székében az ítélet kihirdetése alatt. Conrad Murray négy év letöltendő börtönbüntetésre és praxisának elveszítésére számíthat.

A bíróság épülete előtt Jackson rajongói folyamatosan azt kiabálták, hogy "Bűnös, bűnös!".