Vilmos herceget és Harry Potter szüleit is megfigyeltette a News of the World

2011.11.08. 20:03

Nyolc éven keresztül dolgozott a brit lehallgatási botrányba keveredett News of the World újságnak egy magánnyomozó, aki a BBC Newsnight című műsorában beszélt arról, kiket és hogyan kellett megfigyelnie az évek alatt. Az exrendőr jelentett többek között José Mourinho futballedzőről és Harry herceg egykori barátnőjéről is.

BBC birtokába  jutott dokumentumok szerint ipari méretekben folyt a hírességek megfigyelése a News of the World című újságnál - ezt állítja legalábbis egy exrendőr, aki magánnyomozóként dolgozott a lapnak. Derek Webb nyolc éven keresztül jelentett nagyjából kilencven "célpontról": köztük Harry hercegről és volt barátnőjéről Chelsy Davyről, az egykori brit államügyészről, a fociedző José Mourinhóról, valamint a Harry Potter filmek főszereplőjének, Daniel Radcliffe-nek a szüleiről. A mára megszűnt újság kiadója, a News International nem kommentálta a BBC értesüléseit.

Webb úgy nyilatkozott: nem szégyelli a dolgot, mert szerinte nem tett semmi rosszat. A BBC Newsnight című műsorában a volt rendőr azt mondta, nem sokkal azután, hogy 2003-ban megnyitotta magánnyomozói irodáját, kapcsolatba lépett vele az újság, és megbízást adott neki. "Számos munkakörben dolgoztam nekik az évek alatt. Sosem tudhattam, hogy mikor lesz rám szükség. Éjjel-nappal hívhattak, az ország bármelyik részére küldhettek" - fogalmazott.

A magánnyomozó állítása szerint a megfigyelt célpontok kilencven százaléka híresség vagy politikus volt. 2006-ban például arra kérték, hogy kövesse Vilmos herceget, amikor több napot töltött Gloucestershire-ben. "Általában azt kellett leírnom, hogy mit viseltek, milyen autóban ültek, kivel találkoztak, hol és mikor - az időpontok rendkívül fontosak voltak".

A nyáron kirobbant brit lehallgatási botrányról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK