Vilmos herceget és Harry Potter szüleit is megfigyeltette a News of the World

News of the World című brit bulvárlap címlapja, mitán lehallgatási botrányba keveredett
Vágólapra másolva!
Nyolc éven keresztül dolgozott a brit lehallgatási botrányba keveredett News of the World újságnak egy magánnyomozó, aki a BBC Newsnight című műsorában beszélt arról, kiket és hogyan kellett megfigyelnie az évek alatt. Az exrendőr jelentett többek között José Mourinho futballedzőről és Harry herceg egykori barátnőjéről is.
Vágólapra másolva!

A BBC birtokába jutott dokumentumok szerint ipari méretekben folyt a hírességek megfigyelése a News of the World című újságnál - ezt állítja legalábbis egy exrendőr, aki magánnyomozóként dolgozott a lapnak. Derek Webb nyolc éven keresztül jelentett nagyjából kilencven "célpontról": köztük Harry hercegről és volt barátnőjéről Chelsy Davyről, az egykori brit államügyészről, a fociedző José Mourinhóról, valamint a Harry Potter filmek főszereplőjének, Daniel Radcliffe-nek a szüleiről. A mára megszűnt újság kiadója, a News International nem kommentálta a BBC értesüléseit.

Webb úgy nyilatkozott: nem szégyelli a dolgot, mert szerinte nem tett semmi rosszat. A BBC Newsnight című műsorában a volt rendőr azt mondta, nem sokkal azután, hogy 2003-ban megnyitotta magánnyomozói irodáját, kapcsolatba lépett vele az újság, és megbízást adott neki. "Számos munkakörben dolgoztam nekik az évek alatt. Sosem tudhattam, hogy mikor lesz rám szükség. Éjjel-nappal hívhattak, az ország bármelyik részére küldhettek" - fogalmazott.

A magánnyomozó állítása szerint a megfigyelt célpontok kilencven százaléka híresség vagy politikus volt. 2006-ban például arra kérték, hogy kövesse Vilmos herceget, amikor több napot töltött Gloucestershire-ben. "Általában azt kellett leírnom, hogy mit viseltek, milyen autóban ültek, kivel találkoztak, hol és mikor - az időpontok rendkívül fontosak voltak".

A nyáron kirobbant brit lehallgatási botrányról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.