Egy nő azzal vádolja Herman Caint, a republikánus párt elnökjelölt-aspiránsát, hogy még 1997-ben egy vacsora után benyúlt a szoknyája alá. Cain tagad, de néhány hét alatt ez a negyedik ilyen jellegű vád ellene.

Egy nő hétfőn azzal vádolta meg Herman Caint, hogy szexuálisan zaklatta őt még 1997-ben, amikor munkakeresésben kért tőle segítséget - közölte a brit BBC a nő sajtótájékoztatója után. Sharon Bialek, aki korábban egy éttermi lobbicsoportnak dolgozott, azt mondta, hogy Cain (aki a republikánus párt elnökjelölt-aspiránsa) egy vacsora után felhajtotta a szoknyáját, és a fejét az ágyékához húzta. A nő szerint, amikor kérdőre vonta, hogy mit csinál, a férfi azt válaszolta: "Munkát akarsz, vagy nem?"

A nő az ügyvédje, Gloria Allred társaságában tartott sajtótájékoztatót Manhattanben. Az ügyvédnek számos híres ügyfele volt, köztük Tiger Woods állítólagos szeretője.

Herman Cain kampánycsapata azonnal reagált az elmondottakra, nyilatkozatuk szerint minden zaklatással kapcsolatos vád hamis. Állításuk szerint az ügyvéd a demokraták fő támogatója, mert a szövetségi választási bizottság jelentése szerint Allred 1000 dollárt adott Hillary Clintonnak és 2300 dollárt Barack Obamának a 2008-as elnökválasztási kampányban.

Forrás: AFP/Spencer Platt
Herman Cain szerint lejáratási kampány folyik ellene

Herman Cain egyike azoknak a republikánus politikusoknak, akik indulni akarnak a jövő évi amerikai elnökválasztáson a párt színeiben. A korábban üzletemberként dolgozó, választott tisztséget eddig nem viselő Caint sokáig esélytelenként tartották számon, az utóbbi hetekben azonban jelentősen megnőtt a népszerűsége, így több újság és tévécsatorna, valamint a politikai elemzők is komoly szereplőként számoltak vele a januárban kezdődő, a jelölt személyéről döntő előválasztásokon.

A Politico nevű lap azonban nemrégiben közölt egy cikket, amely szerint Caint zaklatással vádolta két nő a kilencvenes években, amikor az általa vezetett éttermi érdek-képviseleti szövetségnél dolgoztak. A lap közölte azt is, hogy mindkét nő egy olyan megállapodás után távozott a szervezettől, amelynek része volt, hogy kaptak egy nagyobb összeget. Egy  harmadik nő néhány napra rá vádolta meg a férfit "helytelen magatartással".

Cain nyomban tagadta, hogy bárkit is zaklatott volna. Később elismerte, hogy a kilencvenes években peren kívüli megállapodásra jutott egy nővel, aki szexuális zaklatással vádolta őt. Majd azzal hozakodott elő, hogy egy megállapodás nem egyenértékű egy ügy elsimításával. Egyelőre nem világos, pontosan miről is szóltak a Cain elleni zaklatási vádak, de a cikkek alapján nem valószínű, hogy fizikai zaklatás történt. A politikus azt mondta, hogy egyszer valóban tett egy megjegyzést az egyik nő magasságára, de szerinte ennek nem volt szexuális töltete.

Cain szerint "lejáratási" kampány folyik ellene azzal a céllal, hogy ne lehessen a republikánus párt elnökjelöltje, amire egyébként jó esélyei vannak.