Több volt a rendőr, mint a diák a londoni tüntetésen

Vágólapra másolva!
Négyezer rendőr vigyázott a rendre a szerdai londoni diáktüntetésen, amelyen mintegy kétezer diák vett részt az emelkedő tandíjak, valamint szociális megszorítások miatti tiltakozásul. Mindösszesen húsz embert vettek őrizetbe, miután megpróbáltak sátrat verni a Trafalgar-téren. Decemberben több tízezer diák zavargásokat robbantott ki Londonban, ezért volt most ekkora készültség.
Vágólapra másolva!

Jórészt békésen zajlott le a szerdai londoni diáktüntetés, amelyet az emelkedő egyetemi tandíjak és a szociális juttatások lefaragása elleni tiltakozásul hirdettek meg a szervezők.

A megmozdulást, amelyen a rendőrség becslése szerint kétezren vettek részt, hatalmas rendőri készültség előzte meg. A demonstráció rendjére lovas egységekkel megerősített, négyezer fős rendőri alakulat ügyelt. A szervezők előzőleg tízezer fős részvételre számítottak.

Tavaly decemberben egy hasonló diáktüntetés az utóbbi évek egyik legsúlyosabb zavargásába torkollt - a tüntetők még Károly brit trónörökös és felesége autóját is megtámadták -, és akkor a rendőrséget az a vád érte, hogy nem vonultatott fel elégséges erőt a randalírozók megfékezésére.

Húsz embert vettek őrizetbe

Szerdán a londoni egyetemi negyedből a City felé vonuló tömeget minden oldalról szoros rendőri gyűrű fogta körbe. A rendőrség még a tüntetés kezdete előtt röplapokat osztott ki a demonstrálóknak, figyelmeztetve őket arra, hogy a legkisebb rendbontásra is azonnal erő alkalmazása és őrizetbe vétel lesz a válasz. A figyelmeztető röplap szerint az is rendbontásnak számított, ha a diákok egy nagyobb csoportja letér az előre egyeztetett és engedélyezett útvonalról.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Röplapokat osztottak, és sorfalat álltak a rendőrök

Erre egyetlen helyszínen volt példa: a Trafalgar téren, Nelson tengernagy híres szobrának tövében néhány tucatnyian sátrakat vertek fel és megpróbáltak letáborozni, de a rendfenntartó alakulatok gyorsan felszámolták az alkalmi tábort, és húsz személyt őrizetbe vettek.

A Scotland Yard előre közölte azt is, hogy - Nagy-Britanniában most először - a tüntetés rendjére ügyelő karhatalmi erők egy része elvi felhatalmazást kapott gumilövedékek bevetésére. Ezzel az eszközzel azonban csak kis számú, külön kiképzett rendőrt szereltek fel, és ők sem kísérték közvetlenül a London utcáin vonuló tömeget, hanem csak készenlétben álltak a kijelölt rendőrőrsökön.

Tavaly a hercegi pár autóját is megtámadták a tüntetők

A gumilövedékek nagy-britanniai alkalmazása a tavaly decemberi súlyos zavargások nyomán merült fel. A londoni parlament akkor tartott vitanapot és szavazott az egyetemi tandíjak felső határának emeléséről. A parlament környékén összegyűlt több tízezres tömeg a végszavazás előtt is már többször keményen összecsapott a rendőri erőkkel, a tandíjhatár megemelését jóváhagyó szavazás után azonban elszabadultak az indulatok, és a tüntetők törni-zúzni kezdtek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Idén a tavalyihoz mérten békésen tüntettek a diákok

Sokan átvonultak a londoni West End híres - és a karácsony előtti időszakban különösen zsúfolt - bevásárlónegyedébe, és a Regent Streeten, valamint az Oxford Streeten több elegáns üzletet is feldúltak, számos kirakatot betörtek.

A Regent Streeten éppen akkor haladt el Károly trónörökös - II. Erzsébet királynő legidősebb fia - és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, akiknek autóját a tüntetők szintén megtámadták. A támadók megrugdosták a jármű oldalát, a kocsihoz egy festékesdobozt vágtak, betörték egyik ablakát, és az ablakon keresztül valaki egy bottal meg is szúrta a trónörökös hitvesét. A hercegi pár nem sérült meg, de évtizedek óta ez volt a legsúlyosabb támadás a brit királyi család tagjai ellen.