Már halálos áldozata is van a észak-koszovói szerb-albán viszálynak

Vágólapra másolva!
Élesen elítélte a koszovói kormány a Kosovska Mitrovicában kitört lövöldözést, amelyben meghalt egy szerb férfi. A térségben az elmúlt időszakban kiéleződött a feszültség a Koszovó és Szerbia között határátkelők ellenőrzése miatt.
Vágólapra másolva!

Életét vesztette egy koszovói szerb férfi, két másik pedig megsebesült abban a lövöldözésben, amely szerbek és albánok összetűzése után tört ki az etnikailag megosztott Kosovska Mitrovica városában - közölte a rendőrség. Az összecsapás és a lövöldözés szerdán tört ki, a három szerb sebesült egyike, egy 29 éves férfi csütörtökön a kórházban belehalt súlyos sérüléseibe. A másik sérült egy rendőr, aki intézkedni próbált az incidensnél.

A koszovói szerb kisebbség nagy része a balkáni ország északi, Szerbiával határos részén él. A térségben az elmúlt időben kiéleződött a feszültség, mert a helyi szerbek szeptember óta vehemensen ellenzik az albán többségű pristinai kormány azon erőfeszítéseit, hogy ellenőrzése alá vonjon két, Koszovó és Szerbia közötti határátkelőt.

A koszovói kormány - attól tartva, hogy a szerdai incidens újabb erőszakhullámot indíthat el Észak-Koszovóban - gyorsan reagált, közleményben élesen elítélte az erőszak alkalmazását, és nyugalomra intette az ország lakosságát. Atifete Jahjaga koszovói elnök az AP hírügynökség szerint elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és szerinte az incidens aláássa az ország békéjét és stabilitását.

Koszovó idén februárban kiáltotta ki egyoldalúan kiválását Szerbiából, valamint önálló állammá alakulását. Szerbia nem ismeri el volt déli tartománya függetlenségét.