Adócsalással és sikkasztással is megvádolták a volt ukrán miniszterelnököt

Vágólapra másolva!
Az ukrán adóhivatal közleménye szerint három, még a '90-es években történt ügyben is megvádolták a volt ukrán miniszterelnököt pénteken. Julija Timosenko jelenleg börtönben van, miután első fokon hét évet kapott hatalommal való visszaélés miatt.
Vágólapra másolva!

Adócsalással, lopással és a devizában szerzett jövedelmek eltitkolásával is megvádolták Ukrajnában a volt ukrán miniszterelnököt, Julija Timosenkót - közölte a Reuters pénteken. Timosenkót hivatali hatalommal való visszaélés miatt októberben hét év börtönre ítélték első fokon. Az új vádak fényében valószínűtlen, hogy Timosenko a közeljövőben hazamehet, noha a nyugat-európai országok többször felszólították Ukrajnát, engedjék szabadon a volt miniszterelnököt.

Az új vádak még Julija Timosenko 1990-es évekbeli tevékenységéhez kötődnek, amikor egy ukrán gázipari cég, az Egyesített Ukrán Energiarendszer vezetője volt. A vállalat a 2000-es évek közepéig a térség legnagyobb hasonló cégének számított, a '90-es évek közepén a cégnél folytatott tevékenysége miatt Timosenko több hetet töltött előzetes letartóztatásban, a hatóságok szerint a vállalkozás gázt csempészett. Ekkor nem emeltek vádat Timosenko ellen. Korábban a neve egy politikus megölésével kapcsolatban is felmerült, és elképzelhető, hogy más ügyekben is megvádolják a volt miniszterelnököt a közeljövőben - írja a Reuters.

Timosenkót októberben hét év szabadságvesztésre ítélték többek között hatalommal való visszaélés miatt, mivel miniszterelnöksége idején olyan gázszállítási szerződést írt alá Oroszországgal, amely előnytelen volt Ukrajnára nézve. A vádlott ártatlanságát hangoztatta, és fellebbezést nyújtott be. Az újabb tárgyalást decemberre tűzték ki. Timosenko szerint az ellene folytatott eljárás politikai hadjárat.

A héten Timosenko ügyvédje szerint rosszabbodott a bebörtönzött volt miniszterelnök állapota. Az ügyvéd szerint a korábbi kormányfő hátfájdalmai olyan intenzívvé váltak, hogy idegen segítség nélkül képtelen mozogni. Börtöncellájában ráadásul 14 fok van, ami szintén nem segíti elő gyógyulását.