Elindult az al-Dzsazíra balkáni adója

Vágólapra másolva!
Az al-Dzsazíra Balkán műsoraitól azt várják, hogy segít közelebb hozni egymáshoz az egykori Jugoszlávia délszláv háborúk miatt megosztott népeit. Az új adó kezdetben napi hat órában ad le friss anyagokat.
Vágólapra másolva!

Megkezdte műsorainak sugárzását az arab CNN-ként is emlegetett, katari központú al-Dzsazíra hírtelevízió balkáni leányvállalata, az al-Dzsazíra Balkán.

Az új adótól azt várják, hogy segít közelebb hozni egymáshoz az egykori Jugoszlávia délszláv háborúk miatt megosztott népeit, új szemszögből mutatja be azokat egymásnak. A csatorna egyórás hírműsorral jelentkezett Szarajevóból, az adó kezdetben napi hat órányi friss anyagot tud majd készíteni - főleg hírműsorokat -, a napi huszonnégy órás program többi részét főleg az al-Dzsazíra által forgatott dokumentumműsorokkal töltik ki.

Médiaszakértők remélik, hogy az al-Dzsazíra Balkán objektív híreket sugároz majd a nézőknek. A csatorna hírműsorainak főszerkesztője a Balkánon neves újságírónak számító horvát Goran Milic, aki megjegyezte: egyes horvátok már húsz éve nem jártak szerbiai vagy macedón városokban, és a szerb lakosság egy részének fogalma sincs arról, milyen sokat változtak a horvátországi vagy a boszniai városok.

A katari hírtelevízió balkáni projektje 2010-ben kezdődött, amikor az adó 1,2 millió euróért megvásárolta a szarajevói NTV 99 tv-csatornát.