Az utolsó mohikánnak nevezte Putyin Berlusconit

2011.11.12. 11:51

Az egyik legnagyobb európai politikusnak nevezte Silvio Berlusconi távozó olasz miniszterelnököt Vlagyimir Putyin. Az orosz kormányfő szerint Berlusconi hatalma "jótétemény" volt Olaszországnak, és reméli, hogy "hasonlóan felelős emberek követik a posztján".

Silvio Berlusconi az európai politikában az "utolsó mohikánok egyike" - mondta a távozó olasz miniszterelnök tevékenységéről egy szakértői beszélgetésen pénteken késő este Vlagyimir Putyin orosz kormányfő.

A jogászokat, politológusokat, vezető újságírókat tömörítő nemzetközi Valdaj Klub tagjaival folytatott beszélgetésen Putyin kijelentette, hogy Berlusconi tartós hatalma nagy jótétemény volt Olaszországnak. "Úgy tűnik számomra, hogy a nőkkel való viszonyában történteket is tudatosan követte el, hogy magára vonja a figyelmet" - mondta az orosz miniszterelnök, aki szerint Berlusconi az egyik legnagyobb európai politikus. Putyin azt mondta, hálás olasz kollégájának a barátságáért, és azt reméli, hogy Berlusconit felelős emberek követik posztján és a kormányban.

Putyin a nyilvános beszélgetésen azt is mondta, hogy ha a jövő évi választások után visszatér az államfői székbe, alapvető emberi tulajdonságaiban nem lesz más, de a módszereken változtatni akar. Nem értett egyet azzal, hogy a jelenlegi orosz államhatalmi rendszer elavult, és meggyőződése, hogy annak nem nagy ugrásokkal, hanem evolúciós úton kell fejlődnie.

Az Egyesült Államoknak üzenve Putyin kifogásolta, hogy szerinte még mindig a régi ellenségkép él az amerikaiakban, amikor Oroszországgal tárgyalnak. Az orosz kormányfő kijelentette azt is, hogy az európai rakétavédelmi rendszert fenyegetésnek tartja, amely szerinte felborítja az európai egyensúlyt, és gyengíti a nemzetközi biztonságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK